Три години пробация за подкупна данъчна инспекторка
Три години пробация за подкупна данъчна инспекторка / netinfo

Три години пробация получи бившата данъчната инспекторка от Пловдив Веселка Мичева. За срок от три години 49-годишната Мичева няма право да заема държавна длъжност. Като старши инспектор в сектор „Ревизии и проверки" тя е поискала от управителя на пловдивската фирма „Турист Спорт Ко" Георги Бутев около 4 000 лева, за да не отрази в ревизионен акт реално дължими вноски по обществено осигуряване и здравни осигуровки.

Престъплението е било извършено в периода юли – ноември 2006 година. Първоначално данъчната инспекторка поискала 1000 лева от счетоводителката на частната фирма, която проверявала по сигнал на служител, за да не прави пълна ревизия 5 години назад. По-късно заявила пред управителя, че има сурова служебна информация от Персоналния регистър за около 100 хиляди лева негов дълг за осигуровки. Мичева обещала да коригира сумата до около 30 000 лева, но поискала процент за това. По-късно свалила мизата до 2 800 - 3 000 лева, за които заявила, че не подлежат на пазарлък.

Мичева е получила предварително описани в полицията 300 лева в плик, които са й били предадени от изнудвания бизнесмен на бензиностанция на „Пещерско шосе". Тя е отказала да брои парите, които са били в дребни купюри, за да изглежда пакетът по-обемист, и накарала управителя сам да остави плика в жабката на автомобила й. Присъдата на данъчната служителка може да бъде обжалвана пред по-горна съдебна инстанция.

Други новини от Пловдив