Томислав Дончев ще плаща глоба заради архитектурата на „Етъра”
Томислав Дончев ще плаща глоба заради архитектурата на „Етъра” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият кмет на Габрово и настоящ министър по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев бе категоричен, че ще си плати глобата, наложена му от съда, заради липсата на достъпна архитектурна среда в комплекс „Етъра”.

„Въпреки всичко твърдя, че това решение не е справедливо”, каза той. 38-годишна плевенчанка, която се придвижва с инвалидна количка осъди преди седмици комплекса, заради липсата на достъп за инвалиди. По думите на Дончев, правата на хората с увреждания не подлежат на никакъв коментар. „Етъра” обаче е едно специфично място, при което налагането на достъпна градска среда никак не е лесно и не винаги възможно.

Царевец, Балдуиновата кула, както и много други забележителности, не винаги са достъпни дори за хора без увреждания. „Според мен трябва да има ясен стандарт. Това го казвам не, защото съм глобен, а за да може събитията да се случват с голяма доза реализъм. Първо трябва да осигурим достъп до публичните сгради, магазините и местата, където работят хората с увреждания”, каза още Дончев.

Днес, заедно с посланика на Кралство Норвегия у нас Тове Скарстейн, той беше в Габрово, за да  открие официално детска ясла „Зора”.