Как работят термокамерите и как се контролират пристигащите пътници?
Откакто Италия се включи в списъка на страните, в които има разпространение на Covid-19 броят на хората, които наблюдаваме нарасна значително. Това наложи и увеличаване на персонала, който работи в граничните медицински пунктове, както на летищата у нас, така и по сухопътните ни граници”, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Д-р Кунчев посочи, че на територията на летището в София са разположени две термокамери в двата терминала. Допълнително се оборудват и сухопътните граници. „Призовавам гражданите към търпимост и спокойствие, защото тези проверки понякога отнемат време, има леко забавяне, но това в никакъв случай не отнема повече от 10-15 мин. Камерата е разположена така, че да обхваща всички пътници, които чакат на паспортния контрол на влизане в страната”, каза той. 

Италианците, на които им е отказано влизане на остров Мавриций, ще се завърнат в Италия

В случай, че някой пътник е с повишена температура, той се насочва към медицински пункт. „Там е направен изолатор с всичко необходимо, така че да ограничим контакта му с останалите. Хората, работещи в пункта, са със защитни облекла и при тях няма опасност от заразяване. Ако се установи, че пътникът е не само с висока температура, но и с други симптоми, той остава в изолатора. Прави му се епидемиологична анкета от къде идва, с кого е контактувал и колко време е бил там, за да можем да подготвим болния за транспортиране в инфекциозна клиника”, 

До момента сме направили 39 проби на 32 лица. Към вчерашния ден всички проби, които изследвахме за коронавирус са отрицателни. Днес се очакват допълнителни проби от три места – Хасково, Варна и Пловдив”, заключи Кунчев.