/ iStock/Getty Images
От таксиметровия бранш дадоха срок до 18 май на институциите да се вслушат в исканията им.

"Ще търпим неслушането до 18 май", заяви Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат в Националния пресклуб на БТА по време на пресконференция на тема "Кога и как ще се включат таксиметровите превози в националния протест на транспортния сектор заради високите цени на горивата и липсата на транспортни политики в България?".

"На ръба сме да поискаме оставките на ръководителите на звената, които не си вършат работата", каза Цветков и припомни, че основните искания на транспортния бранш са въвеждането на нулева ставка ДДС върху всички горива в България и определяне таван на цената на горивото за срок от една година. Според него спирането на незаконен превоз би трябвало да е приоритет на Министерството на транспорта и на МВР. Настоящият кабинет дойде със заявка за справяне със сивия сектор, но до момента нищо не е направено.

Многократно водим разговори за руското приложение за нерегламентиран превоз, но то продължава да работи, добави Цветков и посочи, че в София то взима поне 30 - 35 % от работата на легитимния сектор. 

Искаме не само за транспортния сектор, а за всички български граждани да има някакви облекчения, защото при тези цени на горивата не се издържа, посочи Хамди Омер от Национална асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи – Пловдив. 

В пресконференцията участваха и представители на Таксиметрово сдружение "Боляри' - Велико Търново, Сдружение на таксиметровите водачи – Ямбол, Сдружение "Такси“ – Варна.
БТА