Сърбия проявява интерес към закупуването на определени количества втечнен нефтен газ от Александруполис, съобщи във вторник сръбският президент Александър Вучич в разговор с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

Сърбия планира да купува до 3,5 млн. куб. м газ на ден от терминала за втечнен природен газ в гръцкия град и да го доставя по изграждащата се междусистемна връзка с България, добави Вучич.

"Разговаряхме с нашите гръцки партньори за по-лесен достъп до Александруполис, за да можем да го използваме, когато през октомври завършим връзката с България, откъдето при необходимост бихме могли да получаваме от 3 до 3,5 млн. куб. м дневно", посочи сръбският президент.

България ще получава от догодина около 1 млрд. куб. метра газ от терминала в Александруполис

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу е на тридневно посещение в Сърбия. Във вторник тя проведе среща при закрити врата с Вучич, последвана от пленарно заседание на двете правителствени делегации.

"Разполагаме с 528 млн. куб. м газови запаси, които са големи резерви за нашата страна, и те се увеличават, защото имаме разрешение да депонираме още 100 млн. куб. м в подземното газово хранилище Банатски двор в руската част, а също така има споразумение с Унгария да направим още едно хранилище, което сме наели от нашите партньори в Унгария. Ще разполагаме с повече от 700 млн. куб. м газ, което не е било възможно досега в нашата история", заяви сръбският лидер на съвместна пресконференция.

Той се съгласи със Сакеларопулу, че потреблението на природен газ рязко се увеличава поради по-студения отоплителен сезон и през зимата може да достигне 16 млн. куб. м на ден в Сърбия.

Българският президент Румен Радев и Вучич откриха на 1 февруари изграждането на интерконектора на българска територия, за да се диверсифицират доставките на синьо гориво от Азербайджан, Гърция и други алтернативни на Русия източници.

Радев към Вучич: Ще се радвам да открием интерконектора със Сърбия до края на годината

Сръбските власти по-рано обявиха, че през 2023 г. планират да купуват 1,4 млрд. куб. м газ годишно от Азербайджан чрез интерконектора с България. В Сърбия инсталацията е започнала да функционира през февруари миналата година.

Изграждащият се интерконектор Ниш-Димитровград, който е с дължина 109 км от сръбска страна, се очаква да струва на Белград около 90 млн. евро, от които 49,6 млн. евро са субсидии от ЕС, а Европейската инвестиционна банка е отпуснала заем от 25 млн. евро. Според плана капацитетът на газопровода ще бъде над 1,8 милиарда кубически метра газ годишно.

През октомври миналата година сръбският държавен глава присъства на церемонията по откриването на интерконектора - 182-километров газопровод от Гърция до България, от град Комотини в Гърция до Стара Загора в България.

Капацитетът на газопровода е 3 милиарда кубически метра газ годишно, с потенциал за увеличаване на обемите до 5 милиарда кубически метра. Той е предназначен за газ от Азербайджан по Трансадриатическия газопровод (ТАР) и терминал за втечнен природен газ в Александруполис.

В момента Русия е единственият доставчик на природен газ за Сърбия. Белград си е осигурил около 2,2 милиарда кубически метра годишно, или 62% от годишните си нужди от газ, по двугодишен договор с Газпром и планира да резервира около 700 милиона кубически метра газ за зимата на своя територия и в Унгария.
БГНЕС