/ БГНЕС
Сърбия е на исторически максимум по отношение на запасите от природен газ, заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Танюг.

"Осигурени са 262 милиона кубични метра газ в нашата част от газохранилището в Банатски двор, купили сме още 200 милиона кубични метра, които сме складирали в Унгария само за нуждите на Сърбия", написа Вучич в профила си в Instagram.

"Модернизираме всичките си топлинни мощности, които можем, опитваме се да открием нови въглищни находища. Като цяло съм сигурен, че гражданите на Сърбия ще имат поне с нюанс по-малко студена зима от това, което очаквахме", написа Вучич.

Еленко Божков: Обявихме търг за трите месеца, за които не ни достигат количества газ

По-рано Вучич се договори с унгарския премиер Виктор Орбан за съхраняване на сръбски газ в унгарски газохранилища. Унгарският премиер разреши в тях да бъдат нагнетени от 300 до 500 милиона кубични метра газ, отбеляза Вучич.

На 29 май сръбският президент съобщи, че в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин е договорил основните въпроси по договора за газа. По думите му договорът ще бъде подписан за три години, цената му ще бъзе изчислявана по нефтената формула, което означава от 310 до 408 долара за хиляда кубични метра. Вучич каза, че тази цена е най-добрата в Европа. Остава обаче нерешен въпросът за покупката на още около 800 милиона кубични метра газ.
БТА