/ iStock/Getty Images
Съсловната организация настоява, че председателите могат да пускат в принудителен отпуск само съдебните служители, но не и съдиите
С наближаването на летния сезон и все по-ярко оформящите се в световен мащаб намерения на властите за разхлабване на мерките срещу COVID-19 до месеците юли и август, Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе със становище до Висшия съдебен съвет (ВСС), че държи на платения си годишен отпуск и не дава и ден от него да бъде използван принудително, въпреки все още действащото извънредно положение в страната, пише Правен свят

Становището на съсловната организация е провокирано от дебат в Съдийската колегия на ВСС от миналата седмица, който бе посветен на създала се екстремна ситуация в Районен съд-Сливен. Тогава се оказа, че съдията Никола Маринов от Сливен, който е бил контактен със служител от съда, поставен под карантина заради COVID-19, e отказал категорично да се изследва, както и да излезе в платен отпуск. По тази причина кадровиците обсъдиха и решиха, че е възможно всеки председател да преценява относно пускането в принудителен отпуск на съдиите и служителите на място, тъй като те най-добре познават конкретната ситуация.

Сега обаче от ССБ настояват, че административните ръководители нямат право да решават относно отпуските на магистратите, дори и в условията на извънредно положение, понеже това представлявало превишаване на правомощията им по отношение на съдиите, на които те не са нито орган по назначаването, нито работодател.

Още по-фрапантно впечатление в становището на ССБ прави и констатацията, че административните ръководители могат да пускат в отпуск без тяхно съгласие единствено съдебните служители, които им се явяват подчинени. "Намираме, че решението по т. 2.1 по протокол № 13/14.4.2020 г., касаещо приложението на ЗМДВИП, не се отнася до съдиите. Същото може да се приема само като дадено указание, каквото е и неговото диспозитивно съдържание, спрямо председателите в отношенията им само със съдебните служители, на които те са работодатели, по силата на закона, но не и спрямо съдиите", пишат от съсловната организация.

В становището на ССБ обаче липсва коментар на друго важно решение на Съдийската колегия от същото заседание, а именно – да бъде представен пред кадровия орган пълен отчет за свършената от съдиите работа в периода от обявяването на извънредното положение до момента. Последното би следвало да е и определящо при преценката на всеки магистрат относно полагащите му се дни в отпуск, още повече платен.

Междувременно, на заседанието си в петък ресорната Комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" е приела да бъде изискана такава справка за свършеното от всички съдии в страна в срок до 5 май. От протокола от заседанието на Комисията става ясно, че справката трябва да включва и броя на висящите дела към 13 март (включително), броя на образуваните дела, на написаните съдебни актове, на обявените за решаване и на нерешените дела.

Припомняме, че и Прокурорската колегия на ВСС, по аналогия с колегите си от Съдийската колегия, взе решение в подобна посока, като определи, че административните ръководители на прокуратурите ще могат да се възползват от правомощията си по чл.7, ал.2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на магистратите и съдебните служители и без тяхното съгласие.
Освен това, по възможност ръководителите ще предоставят целия платен годишен отпуск на всички магистрати и съдебни служители, на които предстои пенсиониране до края на годината. Последното е и с оглед на правото на всички магистрати – били те съдии, прокурори или следователи – да получат накуп пари за неизползвана отпуска и прослужено време.