Съдът оправда Красьо Черния за укриване на данъци
Съдът оправда Красьо Черния за укриване на данъци / Sofia Photo Agency, архив:
Съдът оправда Красьо Черния за укриване на данъци
52657
Съдът оправда Красьо Черния за укриване на данъци
  • Съдът оправда Красьо Черния за укриване на данъци

Софийският градски съд оправда плевенския бизнесмен Красимир Георгиев по обвинение за укриване на данъци. Според прокуратурата Красьо Черния не е платил на държавата данъчни задължения в размер на близо 95 хиляди лева в периода 2006-2008 година.

Красьо стана известен с твърденията за него, че е лобирал срещу заплащане за назначаване на магистрати на висши постове. Името му беше замесено в един от най-големите скандали в съдебната власт през последните години, след който последваха редица оставки и уволнения на висши магистрати.

Целият процес срещу Красьо Черния протече при закрити врати, като дори присъдата беше прочетена в отсъствието на външни хора в залата поради наличието на специални разузнавателни средства в материалите по делото.

Адвокатът на бизнесмена, Христо Ботев, обясни, че прокуратурата е добавила в това дело и наличните материали срещу Красьо по прекратеното разследване за търговия с влияние.

Още миналата годината прокуратурата прецени, че по това дело няма достатъчно доказателства Красьо да е лобирал за назначения на магистрати. „И реши, че няма търговия с влияние, а има данъчно престъпление. След като приключи данъчното дело на практика ще приключи и делото за търговия с влияние, но тъй като няма такова обвинение, не е формулирано с обвинителен акт, то отдавна е приключило на практика. Мога само да ви кажа, че Красимир Георгиев никога не е бил лобист", обясни адвокат Ботев.

След като чу присъдата си, Красьо побърза да си тръгне от Съдебната палата, но не и преди по философски, с поговорка, да обясни развоя на скритото от журналисти дело: „Когато фактите говорят, дори и боговете мълчат"!

Георгиев вече има една условна първоинстанционна присъда от 2 години, след като беше признат за виновен за лъжесвидетелстване. Днешното решение може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.