Съдът гледа делото за уволнението на Камен Ситнилски
Съдът гледа делото за уволнението на Камен Ситнилски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Делото, по жалба на уволнения от Висшият съдебен съвет (ВСС) негов бивш член Камен Ситнилски е на 14 април, предаде БГНЕС.

Жалбата на Камен Ситнилски е срещу решението на ВСС от 13 март. Тогава кадровият орган на Темида наложи дисциплинарно освобождаване от длъжност на Камен Ситнилски. Той е бивш зам. главен прокурор и беше избран за член на ВСС от прокурорската квота, но уволнен за уронване на престижа на съдебната власт. Решението за освобождаването му е взето с 16 гласа „за”, 5 „против” и трима въздържали се. Така ВСС уволни свой член за първи път в 23-годишната си история.

Според представляващия ВСС Соня Найденова решението за налагане на дисциплинарно наказание се основава на текст от Закона за съдебната власт чл.320 ал.4, според който за взимане на решение е необходимо мнозинство повече от половината от членовете на ВСС. Кадровият орган има 25 члена. В Закона за съдебната власт има и друга разпоредба. В чл.27 ал.6 е вписано, че решението на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на негов член се приема с мнозинство повече от две трети от членовете му. Именно на нея се позова и самият Камен Ситнилски.

Така той пресметна, че за предсрочно освобождаване на член на ВСС се приема с мнозинство повече от 2/3, което в брой хора е 16,6 души. „Няма как да не ги закръглим на 17 души. Още в деня на решението на ВСС Камен Ситнилски заяви, че ще го обжалва пред ВАС, като посочи, че ще отиде в инстанциите, където има повече право и там ще търси правото си.

Скандалът със Ситнилски избухна именно заради избора му във ВСС от прокурорската квота през есента на 2012 г. Година по-късно в края на юни 2013 г. в медиите изтекоха СРС-та от навечерието на този вот. Внушението бе, че зад кулисите са текли договорки тогавашният зам. главен прокурор Камен Ситнилски и обвинителят от Пловдив Румен Боев непременно да влязат в съвета, който кадрува магистратите.

ВСС образува вече и второ дисциплинарно производство срещу Ситнилски. То е заради изявленията на зам. главния прокурор Ася Петрова, че й е оказван натиск по делото „Килърите”.