/ Dariknews.bg, архив
На софиянци им е писнало от самоволното паркиране и подават все повече оплаквания
Жителите и гостите на София стават по-стриктни в спазването на правилата. Това сочи отчетът за дейността на Столичния инспекторат за 2016 г. През миналата година има спад на санкциите за неправилно паркиране и нерегламентирана търговия.
 
Общо 457 273,22 лв. са събраните с фишове и квитанции глоби през цялата 2016 г. Съставени са 53 259 констативни протокола и 6215 акта за административно нарушение. През 2015 г. наложените глоби са общо за 487 525 лв.
 
Взимат книжката за неплатени глоби

Причината за тенденцията отчасти е в завишените глоби за някои от нарушенията, но и все по-голямата нетърпимост на хората към неспазването на правилата, най-вече по отношение на неправилното паркиране, смятат в инспектората. "Имаме постоянен ръст в броя гражданите, които казват имената си и са готови да ни съдействат, да станат свидетели по актовете и да ни пращат снимки", разказа пред "Труд" началника на институцията инж. Веска Георгиева.
 
По думите й такива сигнали са годно доказателство в съда. "Този механизъм работи, имаме спечелени дела", посочи тя и обобщи, че  средно по 295 жалби и сигнали за нарушения от различен характер постъпват в инспектората всеки ден.
 
Голямо удобство при лова на нарушители са и различните мобилни приложения, с които хората могат лесно да подават сигнали по телефоните си. За близо две години, откакто функционира приложението Grajdanite.bg, чрез него са подадени над 56 650 сигнала за неправилно паркиране, всеки от които е разгледан от Столичния инспекторат. "Без тази помощ ще ни е по-трудно да вършим работата си", признава инж. Геогриева.
 
Заради нагъл шофьор променят движението на трамваи

Неизрядни шофьори са получили близо 4400 фиша за нерегламентирано паркиране на тротоари и в зелени площи през годината. От началото на 2017 г. са издадени още над 400.
 
В деловодна база данни се пази информация за физически и юридически лица, които са системни нарушители. Такива има много, тъй като все още ниският размер на глобите не е достатъчно мотивиращ фактор за спазване на правилата. "Глобите трябва да бъдат възпиращи, а не социални", категорична е инж. Веска Георгиева и дава за пример стряскащите санкции, които налагат колегите й в западноевропейските държави.
 
След снимки на възмутени столичани: Уволниха шофьор на Министерски съвет

Всички инспектиращи екипи са оборудвани с видеорегистратори, които записват проверките. Идеята е тези записи да се пазят и да се ползват като доказателство при решаване на спорове в съда. Предстои изграждането на сървър, в който те да се съхраняват.
 
От инспектората имат лоша новина за нарушителите, които чакат да отпадне давността на наложените им санкции и не ги плащат. "Наказателните постановления, които ние издаваме и не са платени, отиват при частен съдебен изпълнител, така че рано или късно нарушителят ще си плати. Това е добра практика, която общината въведе", обясни инж. Георгиева.