/ БГНЕС
„Работим по изграждането на система, чрез която ще обединим всички структури, имащи отношение към граничния контрол, така че да функционират много по-бързо“. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на среща с директора на Постоянния секретариат на Транспортната общност със Западните Балкани Матей Законшек, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Събев изтъкна, че за да се увеличи ефективността на транспортните вериги, трябва значително да се съкратят изчакванията по границите. 

„Нашата цел е да се създадат условия за улеснено преминаване през всички гранични пунктове, в това число и със страните от Западни Балкани“, каза Николай Събев.

По отношение на транспортен Коридор 8 министърът посочи, че за първи път от много години направлението се разглежда в цялост, а не като отделни проекти. Това увеличава добавената стойност на инвестициите и значението на проекта за цяла Европа, смята той. По думите му България, Северна Македония и Албания твърдо подкрепят изграждането на връзката между Адриатическо и Черно море и ще работят координирано по проекта.

„Трите държави в момента подготвяме общо становище до Европейската комисия за включване на железопътното направление София-Скопие-Тирана-Дуръс в обхвата на бъдещия коридор от TEN-T мрежата „Западни Балкани“, коментира министър Николай Събев.
БТА