Свлачище застрашава село Цар Калоян
Свлачище застрашава село Цар Калоян / БГНЕС, архив

Голямо свлачище увеличава застрашително размера си. То е регистрирано още през 2014 година по пътя от Гълъбово за кукленското село Цар Калоян. Било е с дължина 100 метра, но сега е нараснало с още 50. За проблема алармира кметът на Община Куклен Мария Белчева.

„Изпратили сме нужната документация в междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Получихме позитивно становище от Областния управител, което е много важно за получаване на финансирането", обясни кметът Мария Белчева.

Сега "КЦМ" АД са поели финансиране на проектирането за изграждане на подпорна стена. Към село Цар Калоян има още един алтернативен път за достъп, който обаче е почти неизползваем през зимата, защото е много стръмен участък и през него не могат да минат нито леки автомобили, нито линейки при нужда. Колите за доставка на хляб също са затруднени.

„В селото живеят възрастни хора, предвиждането им е трудно и е изключително важно този свлачищен участък да бъде овладян", каза още Белчева.

Проблемът може да се реши единствено с изграждането на подпорна стена, но администрацията няма средства за нея, затова се обръща за финансова помощ към ведомствената комисия. Надеждите са подпорната стена да бъде изградена до края на годината.