Няма никакво забавяне на мандата, задържане за столове и нарушаване на Конституцията. Третата папка беше връчена само преди осем дни. Това посочи в ефира на „Здравей, България” по NOVA председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Той обясни, че няколко неща са били мотив да се предложи управленската програма, разработена съвместно от БСП, ПП и ДБ. И уточни, че над 90% от предложенията на ИТН са залегнали в нея.

„След като стана ясно защо беше свалено първото правителство на Кирил Петков. След като стана ясно, че разделителната линия е наистина борбата с корупцията. След като стана ясно защо и ИТН дадоха заден или дръпнаха ръчната спирачка, когато беше поставено условието Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ и да бъде приет законът за борба с корупцията”, разясни Свиленски.

БСП реши окончателно: Ще опита да състави кабинет, предлага Василев за премиер

Народното събрание ще гласува управленската програма в четвъртък като точка първа от дневния ред. Ако бъде приета, в петък ще бъде връчен изпълнен мандат на президента Румен Радев. В случай, че не бъде събрана подкрепа, папката ще се даде неизпълнена.

Идеята за гласуването на програмата в пленарната зала той поясни, че е била обсъдена с партньорите от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”. 

„Като недостатък в първия кабинет беше отчетена липсата на програма и всяко министерство, действайки по свой начин, пораждаше различни изказвания и мнения. Това ще бъде избегнато”, е мнението на председателя на ПГ на БСП.

В съвсем кратки срокове, обяви той, ако бъде приета управленската програма, ще има информация за структурата на Министерския съвет и съответните министри.
Вече стана ясно, че управленската програма е с хоризонт шест месеца - до декември 2022 г. „Това не е предложение за кабинет за шест месеца, а програма с шестмесечен хоризонт. След това се отчита какво е направено и какво не. Продължаваме отново със следваща програма и приоритет. Не казваме, че правителството ще е с живот от шест месеца”, разясни Свиленски.