Световната криза няма да се отрази на армията, смята Цонев
Световната криза няма да се отрази на армията, смята Цонев / снимкa: Sofia Photo Agency
Министърът на отбраната Николай Цонев не очаква световната икономическа криза да се отрази на Българската армия, тъй като са създадени стимули, които да осигурят стабилност и сигурност на българските военнослужащи. Взети са всички мерки те да получават адекватни и сигурни възнаграждения в тази ситуация, каза Цонев. По думите му, всички военни заводи в страната имали осигурени поръчки от Българската армия до края на годината.

В Казанлък военният министър заяви също, че в ръководеното от него министерство по никакъв начин на дневен не стои ревизия на въпроса с наборната служба в Българската армия. Причините за това са две: преодоляване на кадровия недостиг на военнослужещи, както и 100% професионализация на армията ни.

Министър Цонев заяви, че в края на миналата година министерството отчита преодоляване на кадровия дефицит и увеличаване броя на желаещите да служат в армията. С приемането на Закона за отбраната реформата в Българската армия ще завърши и съкращения няма да има, заяви министър Цонев.

До месец в Казанлък предстои и откриването на детска градина за 75 деца на военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Детското заведение ще се помещава в района на бившата Пета механизирана Шипченска бригада.

До няколко месеца в района на бригадата ще се открие и безплатно общежитие за военнослужещи и техните семейства. Социалната програма на МО предвижда военни с 15-годишен стаж в армията да могат след този период да закупуват жилища, независимо от това дали имат друго на преференциални цени – данъчната оценка плюс 40%, заяви министър Цонев.

Министерството на отбраната ще строи жилища за военнослужещи и в Стара Загора, предстои да бъдат открити общежития и детска градина. Това каза военният министърът при визитата си в Стара Загора. Жилищата за военнослужещите ще бъдат построени чрез възлагане на обществена поръчка, уточни министърът на отбраната.

„По време на кризи и бедствени ситуации сме разпоредили началниците на гарнизони да вземат самостоятелни решения. Целта е да се съкрати времето, в което се иска разрешение и вземане на мерки. Смятаме, че военнослужещите трябва във всеки момент да помагат на хората”, допълни той.

В Стара Загора Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков коментира съдбата на полигона "Змейово": "На полигона няма да бъде правена утилизация. Все още не е станал натовски, но се борим да получи необходимите сертификати. Няма обаче да го преотстъпваме".

Днес министър Николай Цонев беше на посещение в Казанлък и Стара Загора. В Казанлък той откри 17-та поред в страната социална кухня и Дневен център за военни от резерва и ветерани от войните. В нея ежедневно безплатен обяд ще получават 40 ветерани.