Светещите постоянно лампи вкъщи привличат крадците
Светещите постоянно лампи вкъщи привличат крадците / снимкa: Sofia Photo Agency
Светещите постоянно лампи вкъщи привличат крадците
24607
Светещите постоянно лампи вкъщи привличат крадците
  • Светещите постоянно лампи вкъщи привличат крадците

Три са бандите в София, които се занимават с обири на трезори, банки и магазини от големите вериги, съобщи пред Дарик инспектор Илко Илиев от сектор „Грабежи" в столичната полиция. Престъпниците се познавали добре, и дори често си прехвърляли специалисти за определен удар.

Групите, които извършват подобни обири, са строго профилирани и се занимават с една и съща дейност от 15 години насам, смята инспектор Илиев: „Две-три групи са. Те се познават и си съдействат. Искат си на заем специалисти по между си".

Светещите лампи в дома вече са сигнал за крадците, че хората ги няма, разказва пред Дарик инспектор Десислав Недялков от столичната полиция. Ето и някои от нещата, които могат да насочат крадците към дома ви:

„Изчистване на пощенските кутии от брошури и материали, за да не се натрупват, защото едно натрупване на такива неща в пощата говори, че хората ги няма, за да я отворят. Много е важен също контролът от съседите. При напускането на жилището, на къщата за няколко дни е добре да има една устна договорка между комшиите - да хвърлят по едно око - ако чуят нещо, да погледнат, ако видят съмнителни лица, да звъннат. Винаги едни чужди лица бият на очи - хора, които се разхождат по входа, по асансьорите или непознати коли, които се въртят. Важно е да не държат пари и ценности в къщата си. Лампите, това е едно нещо, залегнало в българската общественост - при напускане за няколко дни оставят лампите да светят, за да демонстрират присъствие, но това вече е много изтъркан номер и едва ли не е сигнална лампа за крадците - като видят, че не се гаси и свети денонощно". 

Тази година от полицията са предупредили собствениците на големите вериги магазини да бъдат внимателни заради зачестилите случаи на грабежи.