Стресът е причина за 20% от случаите на репродуктивни проблеми
Стресът е причина за 20% от случаите на репродуктивни проблеми / снимка: БГНЕС
Стресът е причина за 20% от случаите на репродуктивни проблеми
78442
Стресът е причина за 20% от случаите на репродуктивни проблеми
  • Стресът е причина за 20% от случаите на репродуктивни проблеми

20 % от случаите на репродуктивни проблеми у нас се дължат на стрес. Това съобщи в ефира на Дарик един от най-добрите специалисти по акушерство и гинекология в България д-р Диана Николова. Тя уточни, че много често двойките със стерилитет нямат някаква сериозна причина за този проблем.

Затова съветът на специалиста тук е ако в продължение на години двама млади не могат да имат дете, но няма видима причина за това, да потърсят лекарска помощ. Въпреки че успеваемостта на ин витро процедурите у нас се покачва непрекъснато, Николова е категорична, че не можем да надскочим природата.

Психологичният фактор за стерилитет се проявява в около 20 на сто от случаите. „Тоест много често двойките нямат някаква сериозна причина, за да имат проблем със стерилитет, но моят съвет е когато има някакъв проблем, когато минат години и няма видима причина, да се потърси навреме съвет от специалист, да не чакат прекалено дълго, да не се надяват, че нещата от самосебе си ще се оправят", препоръча Николова.
За последните 20 години има огромен напредък по отношение на възможностите на специалистите да се намесят в природата при бездетните двойки с цел да им помогнат да се сдобият със собствени, здрави деца.

Пациентите приемат новостите, четат, интересуват се, каза Николова. „Не трябва човек да прекалява. Мисля, че не можем да надскочим природата. Природата ни е дала някакви параметри. Ние се опитваме да помогнем, но не можем да си мислим, че сме всемогъщи, така че и самите пациенти, след като направят необходимия брой опити, след като упорито не става, има и други варианти да си решат проблема", допълни тя.

Успеваемостта при ин витро процедурите се покачва, но зависи от вида, възрастта. Смята се, че успеваемост от 30-35 на сто за нормално работеща група с всякакъв диапазон пациенти е приемлива, каза Николова.