Странни находки: Боа удушвач, тарантули и корали контрабанда хващали митничарите ни
Странни находки: Боа удушвач, тарантули и корали контрабанда хващали митничарите ни / Thinkstock/Getty Images
Странни находки: Боа удушвач, тарантули и корали контрабанда хващали митничарите ни
81678
Странни находки: Боа удушвач, тарантули и корали контрабанда хващали митничарите ни
  • Странни находки: Боа удушвач, тарантули и корали контрабанда хващали митничарите ни

Препариран африкански лъв, корали, змиорки и папагали „Жако" са сред заловените тази година от митничарите защитени животни. Най-често този вид контрабанда се осъществява на граничните пунктове Капитан Андреево, Летище София и Калотина. Освен, че е незаконно, нелегалното пренасяне на защитени растения и животни крие рискове за здравето, предупреждават от Агенция „Митници".

Най-често през границата нелегално се пренасят редки видове влечуги и птици. През годините минтичарите са попадали на змии боа удушвач, американски смок, кралски питони, жълтобузи и черни костенурки, млечни и оранжеви жаби, гущери Сцинг и Агама, тарантули, хамелеони, птици от породата тукан, екзотични папагали.
Повечето животни се пренасят с цел търговия, но има и случаи, в които пътници, връщащи се от екзотични дестинации, носят със себе си растения или животни, защитени от закона. Такъв е случаят с откритите тази година корали в багажа на пътници, връщащи се от Мексико и Сейшелските острови.

От началото на годината митническите служители са задържали само животински видове, каза пред Дарик Мариета Димитрова от Агенция „Митници". Тя припомни последните  разкрити случаи на контрабанда - 10 сиви папагала „Жако", задържани на Капитан Андреево, 92 килограма змийорки, хванати на летището в София.

Препариран африкански лъв е превозван от турски гражданин, пътуващ от Виена за Ирак. Той е представил фактура за покупка, но без необходимите документи по Конвенцията за  международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна.

За да бъдат пренесени през граница ,животните са подложени на нехуманно отношение, посочи Димитрова и допълни, че животни се упояват с цел да бъдат укрити.
Нелегалното пренасяне на животни и растения през границата е опасно и крие рискове за здравето, предупреждават от Агенция „Митници".

Освен защитени животни, през границата се пренасят нелегално и защитени растения. На Митница Бургас например миналата година бяха задържани 580 живи орхидеи от Тайван с корени и листа за засаждане. 355 от задържаните живи стръкове орхидеи бяха от рода Катлея, която в естествената си среда вирее върху корите на дърветата.

Останалите 225 стръка орхидеи бяха от вида Фаленопсис, които са с най-дълга продължителност на цъфтене. Пратката беше изпратена от Тейпе, Тайван до бургаска фирма, представлявана от руска гражданка.