Стотици трупове на животни и птици в Мизия
Стотици трупове на животни и птици в Мизия / снимка: БГНЕС

Повече от седмица след потопа Мизия още гази във вода. В неделя продължи отводняването на наводнените къщи и обществени сгради, съобщи старши комисар Васил Василев, ръководител на кризисния щаб в града. Три големи помпи с капацитет от 50 куб. м вода в минута работят неуморно, но тинята не отстъпва. Започна и дезинфекцията на първите почистени домове.

Повече от седмица след потопа в наводнените имоти в Мизия има стотици трупове на животни и птици, съобщава bTV. Разлагащо се месо от фризерите плува още във водата или се въргаля по отводнените улици. Събрани в чували мъртви животни стоят неприбрани.

Мизия има спешна нужда от лопати, ръчни колички, гумени ботуши, здрави ръкавици и санитарни маски. Необходими са и храни, главно консерви, защото градините на хората са в кал, а оцелелите в мазетата консерви от миналата година не трябва да се използват. Засега от глад ги спасява само военната полева кухня. Първа Варна откликна на нуждите на наводнения град. По инициатива на кмета Иван Портних са събрани 600 чифта гумени ботуши, 3500 маски, работно облекло, кофи, лопати. Пристигна и камион с минерална вода.

"Градът, който също пострада от наводнение, не може да остане безучастен към бедствието, сполетяло Мизия", каза Иван Портних. По-малки, но ценни помощи пристигат отвсякъде. В село Селановци от съседната община Оряхово пратили възглавници, завивки, дрехи.

Жителите му събрали 649 лв. за закупуване на плодови и зеленчукови пюрета за малките деца в Мизия, както и адаптирано мляко за бебетата. Всеки внесъл по малко пари, а баба дала последните си 4 лв. преди пенсията за август. Платили и хляба на една фурна, който доставили в Мизия, съобщава „Стандарт".

Фондацията "4 лапи" пък се грижи за оцелелите в потопи животни. Тя обяви, че доставя храна за домашните кучета, кози, овце. В момента и животните гладуват, тъй като складът, от който собствениците им са се снабдявали с фуражи, също е бил наводнен.