Столичната община чисти всички речни корита до края на годината
Столичната община чисти всички речни корита до края на годината / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Всички речни корита на територията на София трябва да бъдат почистени до края на годината, а където е необходимо и да бъдат коригирани, необходимата за това сума е 800 000 лева. Това каза Николай Желев, председател на комисията по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет на извънредно заседание на комисията по повод наводненията в столицата от последното денонощие. Желев предложи да бъде увеличена глобата за неправомерно изхвърляне на отпадъци в реките, която сега е до 500 лв.

Николай Желев критикува общината, че речните корита не са били почистени напълно още след наводненията през 2005 г. Според него ако това е било сторено изцяло и качествено сега е нямало да има проблеми. Заместник кметът по екология Мария Бояджийска каза, че почистване на речните корита се извършва по договор на общината с фирма „ВиК”. Председателят на инженерната комисия отвърна, че ако трябва да се наемат и частни компании, ако силите и техниката на „ВиК” са недостатъчни”, защото с живота на хората не трябва да се играе. По време на заседанието беше предложено в бюджета на столицата всяка година да се предвиждат средства за бедствени и аварийни ситуации и дори да се предвиди задължителна подготовка на населението по места за реакция при бедствия и аварии. Според Желев е необходима и законодателна промяна, според която по бързо и безпроблемно да се отпускат и изразходват пари при бедствия.

Заместник кметът Бояджийска подчерта, че една от основните причини за затлачване на реките е изхвърлянето на всякакви боклуци в тях от хората. Тя информира, че като цяло критичната ситуация във Владая е нормализирана вече, но свлачището на пътя се е активизирало отново. Заместник кметът по контрол и инвестиции Ирина Савина допълни, че е нормализирано положението и в район „Подуяне”, след като река Слатинска е наводнила снощи района край бл. 100 в кв. „Левски”. 

На извънредното заседание на инженерната комисия в СОС присъстваха кметовете на районите „Нови Искър”, „Сердика”, „Кремиковци” и „Връбница”, които запознаха общинските съветници с положението в районите им. Общо взето всички казаха, че ситуацията е нормализирана.

 

Кметът на „Кремиковци” Томи Николов подчерта, че при него няма проблем с наводнение от реки, но пък пороите са разрушили асфалтовата настилка, колегата му от район „Връбница” Янко Янков настоя за контрол на изпускането на вода от язовир Иваняне, защото според него е неконтролируемо, а кметът на ”Сердика” Йордан Димитров каза, че трябва да продължи разчистването на река Суходолска, както и на района около манастира „Св. Мина” в кв. Бенковски. Най-сериозно засега остава положението в район „Нови Искър”. Според кметът Зорница Атанасова проблеми с наводнени частни домове, детски градини и училища има в Гниляне, Кубратово, Изгрев и други от населените места в района.