Стойков: Партии атакуват чрез мен президента
Стойков: Партии атакуват чрез мен президента / снимка: bulgaria4you.org

„Чрез мен атакуват българския президент, процесът е политически” – така бизнесменът Людмил Стойков коментира в интервю за Дарик доклада на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ). Според изнесените данни престъпна мрежа от 50 фирми на Стойков и Марио Николов са източили над 20 милиона евро по проекти на САПАРД, а българското правителство и държавни институции го пазят да не се разследва. Стойков отрече да има нещо общо както с мрежата от 50 фирми, така и с проекти по програма САПАРД изобщо.

„Абсолютно съм учуден как се цитира такава престъпна мрежа от 50 фирми, след като имам участие само в една фирма, миноритарен дял в "Еврофриго", не участвам в Съвета на директорите. Силно съм учуден откъде се правят тези изводи, след като не се казва нито един конкретен факт срещу мен. Как мога да направя документна измама, след като нямам право да подписвам никакви документи”, каза Стойков пред Дарик.

„Няма абсолютно никакъв „чадър” над мен именно затова, защото не съм участвал въобще в нито един проект по САПАРД, никъде и през никакви фирми и абсолютно никого не познавам”, беше категоричен той и допълни, че „това е доказано и от немски граждани, и от български документи”.

Стойков отбеляза още, че „нещата отиват на политическа плоскост”. „Вие виждате от няколко дни то вече се превръща в политически процес. През мен някои от политическите сили се опитват да атакуват президента, който няма абсолютно нищо общо. Ако имах политически чадър, щях ли да бъда задържан без никакви доказателства въобще? Щял ли да бъде въобще замесен въобще в този скандал?”, допълни той.

Другият засегнат в доклада на ОЛАФ - бившият заместник-министър на външните работи Феим Чаушев. ОЛАФ твърди, че той има връзка с Людмил Стойков.

Феим Чаушев: Самият Людмил Стойков в доклада се цитира, че имал съм някакви бизнес отношения с него. И според мен бизнес отношения означава, значи, аз имам участие в някакви фирми с него, дялови акции, макции и т.н. . . . това искам да се докаже откъде е и кой го е измислил всичко това. Аз не искам никаква подкрепа, никаква помощ - искам да се изчисти името ми, искам истината да излезе на бял ден и затова съм готов да сътруднича, каквато информация искат, да я предоставя на хората от ОЛАФ. И той ми каза някакво име, който е бил немец някой си. Аз не го познавам човека и не съм имал никакви контакти с него. Един ден немският посланик беше при мен, говорихме за след немското председателство, във връзка с това. . . Не че съм помолил немския посланик, му казах, че въпросният Людмил Стойков иска да сътрудничи, иска да помогне на разследването, за да излезе цялата истина на бял ден, иска среща с някой си Манфред, който аз не го познавам изобщо. Само това, което съм споделил. И той след половин час ми се обади, каза, вика, уредил съм срещата. Отишъл на срещата, аз нито съм присъствал на среща, нито знам съдържанието на срещата и т.н. След което същият човек пише един доклад, че над този човек има политически чадър и т.н. Но доколкото ми е известно, самият Людмил Стойков му предложил следното: готов съм да сътруднича с вас, да ви предоставя каквато информация искате, каквито документи искате, ако има нещо. . . Нищо лошо няма в тая работа. Обаче той го тълкувал това нещо какво ли не - над него има някой политически чадър. И след това пише в доклада, че еди-кой си, еди-кой си има и бизнес отношения или бизнес, и сме бизнес партньори и с Людмил. Аз нямам нищо с Людмил Стойков, никакъв бизнес, познавам го, аз с бизнес не се занимавам. Нека този човек да докаже, например еди-къде си, еди-коя си фирма вие сте съдружници. Е, как може такова нещо, това е клевета. Това нещо споделих, и сутринта говорих с немския посланик му казах, и той също вика - не може, вика, това е много несправедливо, защото първо, това е абсолютна клевета. И аз сега ще заведа дело - да докаже някъде, един-единствен факт, едно-единствено нещо, че аз имам някакви бизнес отношения с Людмил Стойков.

Вие срещу кого точно ще заведете делото и къде?

Феим Чаушев: В България няма да заведа. Ще заведа дело срещу тоя човек. Нека да докаже тоя човек какви са ми моите бизнес отношения с който и да било. Аз бизнес отношения с никого нямам, аз самият не се занимавам с бизнес.