Стелиана Кожухарова: Прокуратурата търпи критики, но ми е трудно да отговоря защо
Стелиана Кожухарова: Прокуратурата търпи критики, но ми е трудно да отговоря защо / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мониторингът на Европейската комисия (ЕК) създава напрежение и е нормално да се чувстваме под поглед, но не знам дали трябва да говорим непременно за неговото отпадане, защото той е механизъм за сътрудничество и наблюдение. Той би могъл да прерасне в полезна форма и за двете страни - както за нас от гледна точка на чуждия опит, така и за европейските ни партньори.

Това каза пред БНТ Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор и прокурор във ВКП.

За съжаление, през последните 5 години мониторингът на ЕК е демотивиращ, посочи Кожухарова и обясни, че години наред българската прокуратура полага усилия да заложи на действия и методики, които имат по-дълга перспектива. Това обаче не намира отзвук и не се отчита при резултатите от мониторинга. Това безспорно е демотивиращо, заяви говорителят на главния прокурор. Години наред при нас расте броят на осъдените с осъдителни присъди, той е много висок - може би най-висок в Европа, заяви още Кожухарова и уточни, че за 2011 г. е 97,6%.

Прокуратурата търпи критики, но на мен ми е трудно да си отговоря на въпроса "Защо?", заяви Стелиана Кожухарова. Според нея в центъра на общественото внимание се поставят едва няколко знакови дела, обикновено по-тежките и по-сложни, които биха затруднили всички юристи, дори тези от европейските държави.

Трябва да се направи много внимателен преглед на наказателната политика на държавата, смята още Кожухарова. Според нея престъпления, дълго време пребивавали в НК, от 1964 година, е крайно време да бъдат декриминализирани.

Колкото до използването на специални разузнавателни средства (СРС) Стелиана Кожухарова коментира, че използването им в сравнение с миналата година е намаляло двойно, тоест тази година са направени близо 3 000 искания, а за миналата са били близо 5 000. Това, което прави впечатление е, че е увеличен броят на лицата по отношение, на които са прилагани СРС-та и е постановен краен осъдителен съдебен акт. Тоест, тези СРС-та, които са прилагани към момента, са били по-ефективни, отколкото миналата година, когато са прилагани доста повече СРС-та, но те явно не са били необходими за доказване на съответните обвинения. Затова и осъдените с прилагани СРС-та са били по-малко на брой. Точно за това и прокуратурата реши, че е добре да се наблюдава този способ, заяви още Стелиана Кожухарова.