Стартира вторият етап по завършването на интерконектора. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройство арх. Иван Шишков след срещата със строителя на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Имам уверението, че до края на годината резервният кабел ще бъде завършен и в началото на следващата година ще може да бъде въведен в експлоатация. Във всеки един от етапите има някакъв напредък, той не е толкова голям, колкото ми се иска, но така или иначе той не е фатален за държавата, но в никакъв случай няма да го остави, за да не бъде завършен целият обект. От днешна дата стартираме втория етап по завършването на интерконектора.

Министър Шишков заяви, че както беше обещал първият етап беше завършен и пуснат в експлоатация. Той посочи, че не е особено доволен от темповете на работа, но и не е изненадан, защото е свършена много работа при първия етап и е нормално да има едно отпускане след това, но именно затова е и инициирал срещата.

Газовата връзка с Гърция: През какви перипетии премина изграждането ѝ

„Това, което дълго се коментираше, че ние сме намерили един строителен обект завършен на 99%, към днешна дата не е завършен на 90%. Но това не означава, че не трябва да бъде завършен“, добави регионалният министър. Шишков е категоричен, че всичко, което държавата е започнала, трябва да го довърши докрай.

В четвъртък ще бъде направена още една среща, за да станат ясни конкретни срокове.

Вучич за интерконектора: Никой не вярваше колко важен ще се окаже този проект


„За другите два обекта ще има един по-задълбочен анализ, защото става въпрос все пак за едно строителство, което е в природата“, посочи той с оглед на влошаването на времето, като допълни, че ще иска много ясен график.

Според министър Шишков инвеститорите са доволни от съвместната работа и очаква до няколко месеца да бъде завършен целият обект.

Дали се дължат неустойки, той обясни, че не може да каже, защото МРРБ се занимава с този обект, защото е строеж, а не, защото имаме съоръжение, годно за експлоатация.
 
БГНЕС