Станишев: Подкрепям опозицията за Нобелова награда за икономика
Станишев: Подкрепям опозицията за Нобелова награда за икономика / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Народното събрание отхвърли поискания от опозицията вот на недоверие към кабинета заради кризата в образованието. „За” вота гласуваха 61 депутати от опозицията, 160 депутати от мнозинството подкрепиха правителството и гласуваха срещу вота, а един гласува "въздържал се".

В изказването си от парламентарната трибуна веднага след гласуването на вота на недоверие премиерът Сергей Станишев благодари на депутатите, които са гласували срещу вота - не заради самото правителство, а заради цялостната ситуация в страната.

Министър-председателят припомни, че предишните два вота на недоверие към кабинета са били за политиката за борба с бедствията и авариите и в областта на здравеопазването.

Всеки един от вотовете има за цел да тества здравината на управляващата коалиция, очевидно е, че тези опити са неуспешни, заяви Станишев. По думите му е безпрецедентно вот на недоверие да се иска в условия на местни избори и в ситуация на стачка. Той декларира, че образованието и занапред ще бъде приоритет на правителството, но основен негов приоритет остава гарантирането на финансовата стабилност в страната.

Станишев обясни, че е бил обезпокоен от някои изявления, че ако се похарчи валутният резерв, това ще доведе до по-ниска инфлация. „Това, ако се докаже, би било откритие в икономическата наука, водещо сигурно до Нобелова награда, която и финансовият министър би подкрепил”.

Станишев каза, че при дискусията в понеделник по искането на вот на недоверие не е чул нищо ново от опозицията в посока на реформи в образованието. Българската образователна система не може да е оазис в пустинята, заяви Станишев. Той декларира готовността на кабинета да води политика на ускорено повишение на доходите, но с гаранции за финансовата стабилност.

Премиерът даде нагледен пример на депутатите, като показа банкнота от 50 лева, от средата на 90-те години - и призова народните представители да направят сравнение какво са можели да си купят с тях преди и какво сега.

Това е третият поред вот на недоверие към кабинета „Станишев”. През март мнозинството отхвърли втория вот, който беше поискан заради политиката на правителството в сферата на здравеопазването.