НС отхвърли вота на недоверие към правителството
НС отхвърли вота на недоверие към правителството / снимка: Sofia Photo Agency
Народното събрание отхвърли втория вот на недоверие към кабинета на Сергей Станишев. Проекторешението за гласуване на недоверие към правителството беше внесено от 55 народни представители от дясната опозиция и „Атака”.

60 депутати подкрепиха внесения от дясната опозиция и „Атака” вот на недоверие срещу правителството. 163-ма народни представители гласува срещу вота, а един - се въздържа.

Вотът на недоверие беше полезен, защото се видя, че опозицията не предлага истинска алтернатива на политиката, която провежда мнозинството в сферата на здравеопазването, заяви след гласуването министър-председателят Сергей Станишев.

Той съобщи, че в близките дни ще проведе среща с представители на лекарското съсловие за да се обсъдят по-нататъшните стъпки. Убеден съм, че в рамките на март ще можем да финализираме работата по стратегията за модернизация на българското здравеопазване, каза премиерът.

Опозицията целеше да тества дали мнозинството е политически единно и се опита да вбие клин, но не се получи, защото и трите политически сили в управляващата коалиция разбират своята отговорност, умеят да преодоляват спорните въпроси и конфликти в диалог, каза още Сергей Станишев.

Само двама депутати от мнозинството гласуваха алтернативно и не подкрепиха категорично кабинета – жълтият до сега депутат Лъчезар Иванов, който изпълни обещанието си и гласува заедно с опозицията срещу правителството, и Николай Камов от левицата, който беше единственият „въздържал се” в залата.

Гласувах за това правителство при избора му, но няма абонамент за доверие - ако някой очаква, че мнозинството по всеки повод и независимо какво се случва трябва да подкрепя правителството, значи просто не е демократ, каза Николай Камов.

Гласувалият „за” вота на недоверие Лъчезар Иванов обяви, че напуска Парламентарната група на НДСВ. Решението не беше емоционално – то не е продиктувано само от проблемите в здравеопазването, а и от системните грешки, които се допускат в управлението, каза депутатът, който е и един от учредителите на Сдружение ГЕРБ. Той призна, че повод за напускането му е и фактът, че е нарушил парламентарната дисциплина на НДСВ.

Като независим депутат ще работя за хората и за Сдружение ГЕРБ, каза Иванов. На въпрос дали ще работи за формирането на нова парламентарна група той каза: „Аз току що се разведох с НДСВ, да мисля за друг брак е още твърде рано”.