Станишев: ГЕРБ политизира работата на НСОРБ по лековат начин
Станишев: ГЕРБ политизира работата на НСОРБ по лековат начин / снимка: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев нарече „опит за политизиране на дейността на Националното сдружение на общините по един неразумен и лековат начин” напускането на заседанието от представителите на ГЕРБ. Премиерът каза още, че постъпката на ГЕРБ, които напуснаха заседанието следобед, показва, че те има много още да се учат в местното самоуправление. Станишев подчерта, че НСОРБ не е на нито една партия, а е на гражданите и работи за тях.

След това допълни, че трябва да се работи за успешното усвояване на еврофондовете и акцентира върху чуждестранните инвестиции в България през миналата година, които били 6 млрд. евро. Това показва, че са най-големите по размер за годините на прехода, но в същото време премиерът подчерта, че оставаме най-бедната държава в Европа.

Новият председател на НСОРБ Дора Янкова подчерта, че ще работи за актуализиране на нормативната база, продължаване на децентрализацията и превръщане на организацията в мозъчен тръст на местната власт и партньор на законодателите.

Новият УС на сдружението, в който бяха избрани и напусналите събранието представители от ГЕРБ, поиска извинение от кмета Бойко Борисов за изказването му, че градоначалниците на големите градове са от ГЕРБ, а другите са селски кметове. Хората на Борисов не успяха да подменят целия управителен съвет със свои хора и затова предизвикаха цирк, коментираха от сдружението на общините.