Стамен Тасев: Предлагах сливането на митниците и НАП преди години
Стамен Тасев: Предлагах сливането на митниците и НАП преди години / netinfo
Още преди шест години предлагах сливането на Агенция „Митници” с Националната агенция за приходите, защото двете институции не обменяха информация. Това заяви пред Дарик бившият заместник-министър на финансите с ресор „Митници” Стамен Тасев. Той поясни, че няма връзка между информационните системи на двете ведомства, а пък техните ръководители не обменят данни, позовавайки се на службена тайна.

Когато бях в Министерството на финансите в самото начало установих, че двете институции нямат установени канали за обмен на информация, а повече от очевидно е, че този, който мами на митницата, той ще измами и данъчните. И обратното. Всеки един от шефовете се оправдаваше със своята тайна, защото българските институции в стремежа си да постигнат демократизация на обществото, абсолютизираха митническата тайна, данъчната тайна, банковата тайна. И всичко това беше в полза на престъпния свят. Аз просто установих това несъответствие и с неудоволствие научих, че те не са склонни да обменят информация помежду си. Затова съм настоявал да бъдат постигнати такива договорености. Бяха подписани някакви споразумения за опазване на съответните тайни, които обаче не са били особено резултатни според мен. За съжаление, аз се опасявам, че нито информационната система на данъчната администрация, нито на митническата администрация са разработени по начин, по който да могат да бъдат така безболезнено и бързо свързани.

Не е ли абсурдно това да се позовават на своята си тайна двете отделни ведомства, като става въпрос в крайна сметка за държавен интерес и за две държавни институции?

Вижте, аз съм ги съветвал следното, казвам им: Аз съм ги съветвал следното, казвам им: “Господин Асенов, защо не седнете близо до господин Николай Попов и да извадите един списък от фирмите, които вие сте установили, че имат съмнително поведение на границата и господин Попов да си ги препише, ако трябва, няма да сте нарушили тайната. Той ще е виновен, че ги е преписал от вас. Той обаче ще ги използва, ще отиде и ще ги провери и ще намери същите измами”. Защото вижте, данъчните измами с ДДС са свързани с митниците. Това, ако не са го разбрали тези господа, много лесно може да се установи. Митниците не могат да отидат да проверят един завод за вино колко бутилки е купил от едно предприятие, но данъчните могат да го направят.

Какво ви отговори господин Асенов тогава?

Естествено, господин Асенов и господин Попов ще си пазят и ще си държат за интересите на своите институции. Никой от тях не би бил съгласен да стане каквото и да е обединяване, защото някой от тях ще остане без работа. Аз се опасявам, че в повечето държавнически решения надделява личният, може би и партийният, груповият и друг интерес, защото ако сега тези двете ведомства, ако едното се счита, че принадлежи на НДСВ, а другото на БСП, ще трябва някак си да се споразумеят като ще е само едно. Или трябва да направят 10 човека заместници. Фискът не е бил винаги добре защитен и при вземането на подобни решения и неслучайно е това, че точно в този преходеен период при преминаването на контрола върху бандеролите към митниците, точно в този преходен период, когато контролът премина в ръцете на митниците, бяхме свидетели на намаляване четири пъти на броя на закупените бандерол последните три години. Това са думи на съученика на госпидн Асенов, заместник-министър Кадиев.

Добре де, когато вие предложихте това..

Аз съм предлагал много неща. В отчета примерно на митницата се даваха едни добри резултати, вярно някакъв ръст се даваше в приходите, но никой никога не си е задавал въпроса колко много повече биха могли да бъдат тези приходи, специално от митниците. Аз съм се опитвал да бръкна там, но не съм бил допускан по съответния ред.

Кой не ви е допускал?

Ами помолиха ме да не влизам в конфликт с Асенов, защото наближаваха избори. И аз с него имах един основен спор, примерно по възнагражденията. Тези хора, които правят разкрития за 600000 – 700000 лв., митничари, които си рискуват живота, на тях им беше обещавано да им бъдат давани по една наредба на министъра до 10 на сто от разкритието. Всъщност им бяха давани някакви трохи. А големите възнаграждения ги получават шефовете в централното митническо управление. Аз, нищо, че съм бил ресорен на митниците, ще ви кажа, че аз ако съм влязъл при министъра на финансите по мое искане, настояване за тези две години и два месеца, ако за съм влязъл при него цифром и словом да се били не повече от десет пъти, шефът на митниците сигурно е влязъл 210 пъти, без да знам аз. Просто съм виждал неговата кола пред входа на министерството. Така че шефът на митниците си работи директно с министъра. По същия начин е и с данъчната администрация, но в по-малка степен. Може би е по-независима. Защото, какво да ви кажа, там не могат да се скрият нещата. На митниците, нали разбирате, няма документ, няма проблем.