Спряха вливането на 100 млн. лева в престъпния свят
Спряха вливането на 100 млн. лева в престъпния свят / netinfo

Пловдивската полиция предотврати навлизането над 100 милиона лева в престъпния свят с разкриването и обезвреждането на деветчленна организирана престъпна група, действала в града и околностите.

Над 30 чувала с фалшиви лични карти, паспорти, шофьорски книжки, задгранични визи, застрахователни полици, документи за постоянен престой в над 15 страни от Европейския съюз, САЩ и Канада, винетки за Гърция иззе пловдивската полиция при разкриване на организирана престъпна група, съобщи началникът на Регионалното звено за борба с организираната престъпност към полицията в Пловдив комисар Калин Георгиев.

Разбитата престъпна група се е занимавала с подвързването и окомплектоването на неистински документи. При операцията, в която са участвали всички служби на полицията в Пловдив под ръководството на окръжна прокуратура, са задържани девет души. Тя е започнала в 7,30 ч в четвъртък и е завършила тази нощ към 1,30 ч. Всички арестувани са български граждани, ръководени са от 45-годишен мъж.

Милионите документи са иззети от четири апартамента в Пловдив и в региона, съобщи директорът на Главна дирекция "Полиция" главен комисар Валентин Петров. Операцията е подготвена за изключително кратък период от време, тъй като разработката е реализирана за по-малко от месец. Документите са можели да послужат за влизане на чужди граждани с фалшиви документи от Норвегия, Литва, Македония, Украйна, Франция, Англия дори от Китай.

Един пълен набор от лична карта, паспорт и шофьорска книжка се е продавал за 1000 лева. Между 50 и 100 милиона лева печалба не достигна до ръцете на престъпния свят, каза в Пловдив аташето на Американското посолство Грегъри Хюстън, който благодари на българската полиция за пресичането на този канал от името на американския посланик Джон Байърли.

„От тази операция и от впечатленията, които имам от работата на службите в Генералната дирекция на полицията и всички полицейски служби, мога да кажа, че българските служби много сериозно изпълняват работата си на страж на границите на Европейския съюз и приемат тази задача много отговорно”, заяви Хюстън.

Най-тежкото наказание което може да получат участниците в престъпната група е лишаване от свобода от три до 12 години.

Други новини от Пловдив