Според Яне Янев ролята на РЗС е да бъде алтернатива
Според Яне Янев ролята на РЗС е да бъде алтернатива / снимка: БГНЕС

РЗС е във възходяща тенденция и ще бъде непреодолим фактор след две години на редовните местни избори, тогава ще се явим самостоятелно във всички общини със свои кандидати за кметове и общински съветници. Това каза лидерът на РЗС Яне Янев на пресконференцията в НДК. Той посочи, че са удовлетворени, че излязоха със свои кандидати и предложиха нови идеи. Ако РЗС не бяха участвали в тези избори, щяха да "приличат на представителите на Синята коалиция, които бяха на една маса с ГЕРБ, но останаха безмълвни и тихи като нощта", каза Янев. По думите му това не е демокрация.

Нашата роля е да се утвърждаваме като десен консервативен политически субект и да бъдем алтернатива, каза Янев. Според него, ако не се бяха явили на тези избори, щеше да има една партия с един кандидат и една казионна опозиция. Ние сме против това БСП да се отглежда като опозиция - "такава отгледана, съглашателска опозиция, която я канят дори във властта, на практика може да торпилира демократичните устои в страната", каза Янев.

Видяхме повече самодоволство в ГЕРБ от нормалното, в ГЕРБ трябва да си дадат реална оценка, посочи лидерът на РЗС. Той допълни, че благодарение на РЗС кандидатът на ГЕРБ в Разлог има шанс да стане кмет, защото от "Ред, законност и справедливост" ще подкрепят кандидатурата му срещу кандидата на ДСБ и СДС, който се оказа от Държавна сигурност.

Ето как отговориха от РЗС на въпросите на Дарик по време на пресконференцията в НДК:

Г-н Янев, ще ми се да чуем вашия прочит - защо 23-ма от 100 софиянци едва гласуваха на изборите в столицата? Чухме различни обяснения - от големите очаквания към ГЕРБ до това, че всъщност избирателите на тази партия излизат, когато им е много важно да спечелят, какво е вашето обяснение? Ако профилът на гласоподавателя на ГЕРБ е висшист до 40 години, какъв е профилът на избирателя на РЗС?

Яне Янев: „Профилът на избирателите на РЗС и на еврозиборите, и на националните избори, и сега е много ясен - това са предимно интелигентни хора, голяма част от тях млади, предимно с висше образование. Фактът, че още като се качвахме по стълбите много ваши колеги дойдоха и ни поздравиха, и сами казаха, ние не сме ги питали, че са гласували за нас, е показателен. Това, което ме питате по отношение на активността - искам пак да ви припомня няколко цифри. ГЕРБ получи на евроизборите около 110 хиляди гласа. На парламентарните избори получи двойно повече, а сега виждате, че тези цифри, като реален брой, са паднали. Искам дебело да подчертая и един ден това социолозите и обективните политически анализатори ще го отчетат. Огромна част от гласовете, над 40 процента на последните парламентарни избори, бяха еуфорични гласове. Гласове, против Доган и тройната коалиция. Това не са гласове на ГЕРБ. За да има такава еуфория, за да има такъв наказателен вот, немалка заслуга има РЗС, и един ден това от ГЕРБ ще го отчетат. И тези гласове, които сега получава РЗС - средно 6-7 процента в страната, един ден ще му трябват на Бойко Борисов, и ще са му много по-ценни, отколкото неговите гласове, на които толкова се радваха тази вечер".

Павел Попов: „Жизнено важно е да има алтернатива, специално за общия план. Тя трябва да легне върху алтернативно виждане на бъдещето, на предвиждане, което е колкото професионално, толкова и философско и емоционално. Нищо подобно няма в това, което общината се опитва да наложи и това, което за 20 години произведе като тенденция, като общ план. Например, би трябвало да е кристално ясно за всеки, който мисли за общия план, а още повече за тези, които го гласуват, че край София, защото няма как другояче, ще мине грамадната магистрала Лондон-Калкута, което означава бърза железница, огромна инфраструктура. И София, ако иска да остане част от Европа, няма да бъде това, което беше. Ще се разделели Софийското поле на северна и южна част и те няма да имат почти нищо общо, и би трябвало да нямат. Тъй като моите колеги и чиновниците, които ги ръководят, знаят, че ще влязат в тежки конфликти с всички малки и големи сили, които тази магистрала ще засегне, те просто не я поставят на дневен ред, а оттам тръгва цялото градоустройство на София. Да, ГЕРБ имаше повече избиратели отколкото всички други и голяма част от тях бяха семействата на администрацията. Администрацията, която аз недвусмислено заплаших. Мисля си, че ако хората престанат да мислят, че има предрешени избори, ако решат, че те също имат право да вземат участие в упражняването на властта всеки четири години, картината ще бъде съвсем друга още след две".

Г-н Янев, какви деформации на демократичните устои трябва да се случат, за да видим радикалния Яне Янев спрямо ГЕРБ?

„Ние правим обективен анализ. РЗС се радва на солиден експертен потенциал и през януари, когато представим нашата равносметка за шестмесечното управление на ГЕРБ, ще бъде представено всичко по секторни политики. Не така, както бяха оценени 100-те дни с общи политически клишета и махленски брътвежи. Когато видите този анализ, тогава ще можете да разберете кога може да се очаква ние да бъдем радикални. То не е трудно в България да си радикален. Когато продължава държавата да бъде най-бедната страна в Европа и продължават всеки ден да се случат безчет безобразия почти във всички сфери на държавното управление. Цялото това 20-годишно наследство не може да се вмени на Бойко Борисов. Ние оценяваме това, че той полага огромни усилия и неговата работоспособност и желание за промяна ние оценяваме. За това винаги, когато е необходимо и когато ни потърсят за съдействие - помагаме, но това не значи, че в България трябва да се премахне многопартийната система и да се въведе квазидемокрация със сценарии и етюди, които са втръснали на всички или са предвидими далеч преди да се покаже поредното представление. Ние в такива етюди да бъдем използвани за декори, няма да участваме".