Спешните медици скочиха срещу идеята за смс-и на телефон 112
Спешните медици скочиха срещу идеята за смс-и на телефон 112 / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Спешните медици скочиха срещу идеята за смс-и на телефон 112
66690
Спешните медици скочиха срещу идеята за смс-и на телефон 112
  • Спешните медици скочиха срещу идеята за смс-и на телефон 112

Спешните медици категорично отказват да приемат спешни повиквания чрез смс-и. Ако промените в законодателството, които ще позволят пациентите да получават спешна помощ с изпращане на кратко текстово съобщение до телефон 112, станат факт, това означава задълбочаване на хаоса в системата, убеден е председателят на Асоциацията на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

Пред Дарик тя изтъкна аргумента, че смс-ът представлява еднопосочна връзка между пациент и лекар, която няма да позволи на специалистите да разграничат спешността на случая, от което ще пострадат тези пациенти, които наистина се нуждаят от спешна медицинска помощ. 3/4 от повикванията, които спешните екипи изпълняват към момента, всъщност не са спешни, допълни Кателиева.

Доктор Десислава Кателиева уточни, че спешните лекари нямат нищо против въвеждането на E call системата, която автоматично ще известява на тел. 112 при пътнотранспортно произшествие, както и против въвеждането на аудиовизуална връзка при пациенти с нарушения на говора и на слуха. Специалистите обаче се обявяват срещу възможността всеки, който реши да подаде спешно повикване, да може да го направи чрез смс.

„Причината за това е, че смятаме, че смс-ите са крайно неинформативни. Те представляват една еднопосочна връзка между нас и пациентите ни, която не ни позволява да разберем за какво точно става дума. Ние така нито можем да дадем съвет, който да поддържа жизнените функции, докато пристигне екипът, нито да получим точна и изчерпателна информация за местоположението на пациента и дали изобщо има достъп до него. Самият факт, че от цяла Европа само в три държави, Финландия, Норвегия и Естония, се допуска приемането на спешни повиквания чрез СМС, показва, че явно идеята не е толкова добра", добави Кателиева.

Според нея преди да се въведе приемането на спешни повиквания със смс е необходимо да се промени нормативната уредба и да се уточни кое всъщност е спешно и кое не е: „Считаме, че въведат ли се смс-и, ще има злоупотреби, от които ще пострадат точно спешните ни пациенти. А ще се възползват недобросъвестните, които все по-често използват Спешната помощ за да получат безплатни прегледи".

Промените бяха предложени от депутатите Христо Монов и Захари Георгиев и ще се съгласуват с мобилните оператори и със Съюза на глухите, но не и с хората, които ще изпълняват спешните повиквания, допълват от асоциацията.