/ БГНЕС
Спелеолози искат закон за защита на пещерите
100485
Спелеолози искат закон за защита на пещерите
  • Спелеолози искат закон за защита на пещерите
Необходим е закон за защита на пещерите. Това заяви председателят на Балканския съюз по спелеология Алексей Жалов. От Българската федерация по спелеология също настояват за приемане на законодателство, което да защити природните ни пещерни богатства от заплахи като нерегламентиран човешки достъп или кариери в близост. През следващата седмица пък ще започнат инициативите за отбелязване на 90-годишнината на организираното пещерно дело в България, които ще продължат до края на годината.

Тайните на Лакатнишките скали (СНИМКИ)

 Организираното пещерно дело у нас започва през 1929 година, но изследването на пещери започва още в края на 19 век. Въпреки богатата история на спелеоложко движение в страната и международното признание обаче, все още съхраняването на богатствата в пещерите ни се изправя пред множество проблеми. Най-съществените от тях обяснява доцент Явор Шопов, председател на Българската федерация по спелеология:
 
"Има кариера до Кунино, която е много близо до пещерата Гълъбарника, в която освен всичко останало, живеят и прилепи, защитени видове и т.н., а се правят взривове на сто метра от самата пещера в момента. Освен това, повечето хора не знаят, но сталактитите и сталагмитите се образуват за стотици хиляди години и тяхното чупене води до непоправими щети. Има много такива пещери, и то най-красивите в България, които са изпочупени. Даже имаше един случай в пещерата Пепелянката, където учител беше вкарал един клас ученици, които бяха изпочупили изключително красиви и ценни образувания".

Фосил, намерен в България, доказва, че динозаврите са обитавали Балканите
 
Разрешение на проблемите може да дойде с приемането на закон за защита на пещерите в България, смята Алексей Жаалов, председател на Балканския съюз по спелеология. Той напомни, че са правени опити за приемането на такъв, но и досега България остава единствената страна на Балканите, без такова законодателство: "В Румъния даже и пещерняците пищят, че има такива рестрикции, че не могат да ходят свободно по пещери, поради ограниченията, наложени от закона. Нещата в България са много зле в това отношение".
 
Въпреки това в родните пещери има много какво да се види. Но то трябва да остане там и да бъде съхранявано, призовават спелеолозите.

Мониторинг на зимуващи прилепи в Природен парк "Врачански Балкан"
 
По повод годишнината те организират две международни конференции, както и издаването на няколко книги. На 4 февруари пък се открива изложбата „Ние и пещерите“.