Тридневна експедиция проучва 6 пещери в Родопите
Тридневна експедиция проучва 6 пещери в Родопите / Българско пещерно дружество
Тридневна експедиция „Терра Бесика“ провежда в Западните Родопи Българското пещерно дружество, а домакин е труктурата на организацията в Ракитово. Целта е да бъдат проучени нови участъци от шест пещери – „Лепеница“, „Власичина“, „Бундевата“, „Под калето“, „Поруха“ и „Водната“.

Експедицията ще се проведе в района на Държавното горско стопанство в Ракитово, местността Качаков чарк. В нея участват 15-20 души, водени от местните пещерняци Стойчо Зарев и Николай Проданов. Целта е да бъдат изследвани и картирани изброените природни обекти, да се заснемат входовете на вече познатите от тях, да се направи теренен обход и да се определят актуални GPS-координати. Както и да се разчистят т.нар. „губилища“ зад почивната станция „Витоша“. За вечерите пък организаторите са подготвили филми и презентации за пещерите в околността, както и горско парти.

Преди по-малко от месец бе предишната успешна експедиция в района, след която спелеолозите повдигнаха завесата пред едно от най-интригуващите си открития, наречено от тях Бисерна пещера.

Любопитното при нея е, че е изкуствена подземна кухина, минен проход, ползван в миналото за откриване на минерални ресурси. С годините откакто не се ползва обаче е придобил всички белези на естествена пещера – образували са се сталактити, сталагмити, както и невероятно количество пещерни бисери. За момента феноменалната находка се пази в тайна, там са влизали само 9 човека за три години. Целта е да бъде предпазена от вандализъм.