Спецкомисията пусна ветото на президента
Спецкомисията пусна ветото на президента / снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия за контрол на службите препоръчва на Народното събрание да не приема повторно поправките в закона за военното разузнаване, с които беше въведено изискване директорът на службата „Военна информация” да бъде единствено военнослужещ на действителна военна служба. Това каза пред журналисти председателят на комисията Димитър Лазаров.

Той уточни, че самото гласуване ще бъде в пленарната зала, където за да бъдат приети промените в закона повторно, са нужни 121 гласа.

Парламентарна комисия се събира извънредно за президентското вето

Депутатите в комисията днес обсъждаха указа на президента за връщане за ново обсъждане на Закона за военното разузнаване, приет от Народното събрание на 1 октомври 2015 г. и мотивите към указа.

За да се приеме закона повторно в пленарна зала трябва 121 от депутатите да гласуват за него в сегашният му вид. В комисия за закона във вида приет от Народното събрание гласуваха шестима депутати, против бяха трима, толкова се и въздържаха. Тримата, които гласуваха „въздържал се” бяха депутатите от ГЕРБ, един от тях - Методи Андреев гласува против. Сред тези, които гласуваха повторното приемане на закона, бяха АБВ и ДПС. В залата при заседанието на комисията нямаше депутати от БСП.

Директорът на служба „Военна информация” Йордан Бакалов подаде оставка веднага след като в Народното събрание гласуваха текст, според който на шефския пост може да бъде само военен. Министърът на отбраната Николай Ненчев не му прие оставката, а премиерът Бойко Борисов коментира, че има информация, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето.

Мотивът за оттеглянето от поста бе обяснен с това, че в гласувания закон за военното разузнаване са заложени две пречки пред оставането на Бакалов на поста. Първата е изискването да има над 10 години стаж в системата за национална сигурност. Втората е шеф на военното разузнаване да бъде само висш офицер. Предишният вариант на закона допускаше назначаването и на цивилен. Бакалов бе назначен за директор на служба „Военна информация” на 19 май тази година.

Президентът наложи вето на поправката „Бакалов”

Президентът Росен Плевнелиев наложи ветото като в аргументите си записа, че досега дейността на служба „Военна информация” се уреждаше от два текста в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Източник: БГНЕС