Специалните сили с тренировка преди Деня на храбростта.

В учебния център в Црънча командосите участваха в ръкопашен бой, тактическа стрелба и обезвреждане на терористи. На 6 май ще има военни демонстрации в цялата страна, но без публика на полигоните заради пандемията, предава NOVA.

Първата демонстрация на командосите беше за нахлуване и обезопасяване на сграда, превзета от терористи. Екипите получиха подкрепление по въздух. Мишена беше друга, окупирана от терористи сграда, която командосите щурмуваха с хеликоптер "Кугър" и снайпери по земя.

Без военен парад на 6 май заради мерките срещу COVID-19

„За да бъде една операция успешна, трябва първо личните качества на всеки оператор от специалните сили да бъде на много високо ниво. Втората стъпка е да имаме екип“, каза един от командосите. 

Последва тренировка по динамична стрелба. „Доза притеснение винаги има. Изпълнение на огневи тренировки, взривяване. Когато скачаме с парашут, тогава рискът е най-голям“, каза старши лейтенант Янков, командир на взвод.

Специалните части са единствените, които използват 17 вида огнестрелни оръжия, а годишно изстрелват стотици хиляди патрони. Командирът на специалните сили оцени подготовката на командосите за Деня на храбростта като висока.

„Ще покажем това, което правим ежедневно с една единствена цел - да се готвим за война, за да има мир“, каза ген.-майор Явор Матеев. 
nova.bg