Специални стени може да спират шума от пътищата в София
Специални стени може да спират шума от пътищата в София / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Изграждане на шумоизолиращи стени обмислят в Столичната община като мярка срещу уличния шум в София. Това ще стане след изработване на шумова карта на града, заяви пред Дарик заместник-кметът по екология Мария Бояджийска.

Бояджийска допълни, че първо е необходимо да се извършат замервания за шумово натоварване из целия град. Идеята е те да се правят през 25 метра по улици и булеварди.

В сряда е извършено измерване на кръстовищата на булевард „Дондуков” и улица „Раковски” експериментално. Констатирано е, че при преминаване на трамвая там е отчетено 85 децибела шум, а нормалното било 60 децибела.

Заместник-кметът обаче не се ангажира да каже дали трамваят е най-шумното превозно средство, защото голямо шумово натоварване е било констатирано още на Орлов мост и по Цариградско шосе заради автомобилния трафик.

Бояджийска каза още, че за шумовата карта на София са необходими 500 000 лева.

Междувременно кметът на столицата Бойко Борисов каза пред Столичния общински съвет, че системата за разделно събиране на отпадъци е неефективна и затова на 18 и 19 септември ще има срещи с организациите, които я въведоха.

Борисов допълни още, че извозването на боклуци до сметището в Цалапица продължава. Той е пратил писмо до премиера да вземе отношение по решението на Общинския съвет на Пловдив за спиране на извозването. Досега в Цалапица са транспортирани 140 000 тона отпадъци по договорените между кметовете на София и Пловдив 200 000 тона боклук.