София застрашена от бяс сред бездомните кучета
София застрашена от бяс сред бездомните кучета / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

София е застрашена от разпространение на бяс сред уличните кучета, предупредиха от Националната ветеринарномедицинска служба. Опасността е реална, след като болестта е доказана лабораторно при умъртвената лисица, която на 1 август нападна домашно куче в кв. „Владая”. Заместник-генерелният директор на Националната ветеринарно медицинска служба д-р Дамян Илиев каза за Дарик радио, че всички животни в квартала са под карантина. Той посъветва софиянци да водят домашните си кучета на каишка и по възможност да ги предпазват от контакти с бездомни кучета или котки с променено поведение и да сигнализират за такива случаи в Регионалната ветеринарномедицинска служба, както и да потърсят незабавна лекарска помощ в случай на ухапване, одраскване или олигавяне от болни или съмнително болни от бяс животни.

"Бесът идва от дивите животни", обясни д-р Илиев: Когато са болни, те губят чувството си за страх и понякога са абсолютно кротки, като в даден момент могат да захапят някого или стават агресивни, какъвто е случаят във Владая – лисицата е влязла директно в къщичката на кучето и започнала да го хапе. Ако влезе в града при уличните кучета, това е страшното, защото могат да го пренесат помежду си.

Има ли опасност да се пренесе беса на по-голям мащаб в София?

Има опасност. През миналата година в страната ни са регистрирани 40 случая на бяс. Почти половината са около София и в София област.

Какви мерки са набелязани?

Има заповед на областния управител: Владая е затворена за излизане на животни, ваксинирани са всички животни на територията на квартала. Имаме срок, в който се забранява животни, дори и домашни любимци, да напускат квартала. Те са ваксинирани и трябва да мине определен период от 40 дни.