/ Прокуратура на Република България
В СГП е постъпил доклад на Върховна касационна прокуратура (ВКП) за установени при извършена от ВКП проверка сериозни нарушения в срочността и ритмичността по общо 6 разследвания, наблюдаващи прокурори по които са прокурори в Софийска градска прокуратура (СГП).

Предвид констатациите в доклада на ВКП спрямо тях са образувани дисциплинарни производства, които обхващат работата на прокурорите по проверените от ВКП разследвания. 

Образуваха дисциплинарно производство срещу военен прокурор и следовател

Дисциплинарните производства са образувани във връзка с констатациите в доклада на ВКП за допуснато нарушение – действие или бездействие, довело до забавяне на досъдебните производства.

По същите се провеждат разследвания за евентуално извършени престъпления против Републиката, за престъпление по служба и за организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел изпиране на пари.

Назначена е дисциплинарна комисия в състав от трима прокурори при СГП, която да установи действията на двамата магистрати по делата. Проверката ще обхване както работата им по разследванията, така и натовареността на двамата прокурори в периодите, в които делото е било във фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията им в съдебни заседания и в евентуални ревизионни комисии.

В срок от два месеца дисциплинарната комисията следва да изготви доклад за работата на прокурорите по 6 разследвания.