Социалистите остават разединени за разделянето на партийни и държавни постове
Социалистите остават разединени за разделянето на партийни и държавни постове / снимка: Sofia Photo Agency

Оценките в БСП по най-конфликтните точки от подготвяния нов устав – въвеждането на мандатност и на ограничения в съвместяването на партийни и публични постове, са полярни и едва ли ще се сближат преди Конгреса на партията. Това призна членът на ИБ на БСП и председател на Народното събрание Георги Пирински по време на националната дискусия за новия устав, която се проведе в Пловдив. Според Пирински, при вземането на решение за съвместяването на постовете не бива да се заковава изрична забрана, а “да има дозираност” като се прецени каква част от хората могат да заемат и партиен, и публичен пост, и каква част - да останат само в едната сфера.

Константин Арнаудов от пловдивската организация заяви по време на дискусията, че е алогично едни и същи личности да ръководят партийни структури и в същото време да бъдат номинирани и за кметове, и за народни представители, и за евродепутати – функции, изискващи различни качества на личността. Други участници в обсъждането предложиха да се разшири обхвата на разделянето на публичните и партийни отговорности, като то обхване и целите партийни ръководства. Представители от Русе поискаха мандатността за ръководните длъжности в БСП да не важи за малките партийни структури под 300 члена.

Георги Пирински заяви, че е изненадан, че на дискусията не е поставен въпроса за определянето на БСП като лява партия, записано в преамбюла на проектоустава. Този най-често тиражиран в обществото въпрос може би е намерил своя отговор в позицията ни дали е по-оправдано да бъдем във властта и да влияем на процесите в страната или да бъдем опозиция и да критикуваме отстрани, каза Пирински.

Участниците в обсъждането спориха дали е удачен записът в проекта, че БСП е масова и народна партия. Според Никола Койчев терминът “народна” в международен план се свързва с друг тип политически сили и е неуместен за партия член на ПЕС. Според него, претенциите за масова партия също са неудачни, а при допускането на симпатизанти по-добрият термин е електорална партия.

Председателят на общопартийната Контролна комисия Валентина Богданова подчерта, че бъдещият устав трябва да разпише още по-ясно правилата за отваряне на БСП към обществото, за да не доведе това до затруднения във функционирането на самата партия. В проекта липсва и технология как ще се действа при оспорване на резултатите от първичните избори, които ще се въвеждат в партията, посочи Богданова.

Други новини от Пловдив