Служебният министър на образованието проф. Николай Денков
Служебният министър на образованието проф. Николай Денков / БГНЕС
Министърът на образованието и науката в служебния кабинет проф. Николай Денков представи отчет за дейността в рамките на своя мандат.
 
Всичко, свързано с дейностите по националното външно оценяване на учениците, на държавните зрелостни изпити и приема след основно образование, е подготвено и графиците са спазени, каза Денков.
 
Как институциите ще се борят с агресията в училище?

До няколко месеца трябва да бъдат размразени средствата по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, каза още просветният министър. Той обясни, че са приключили преговорите с ЕК за преодоляване на проблемите и е приет план за действие с ясно разписани мерки. Ако той бъде изпълнен, средствата ще бъдат освободени.
 
Ще записват децата бежанци в училище с карта за нивото на образование

Готова е и новата стратегия за развитие на научните изследвания. Тя трябва да бъде приета от Народното събрание до края на юни, за да не се създаде риск за спиране на средства по Оперативните програми „Наука и образование“ и „Иновации и конкурентоспособност“, тъй като тя е едно от условията за тяхното изпълнение.

Какви ще са последствията, ако България не приеме Стратегията за развитие на научните изследвания?

Подготвена е и националната пътна карта за научна инфраструктура, която също е условие за изпълнение на оперативните програми. Тя вече е изпратена на ЕК и днес или утре ще бъде публикувана за обществено обсъждане, отчете още служебният министър на образованието Николай Денков.