Николай Денков
Николай Денков / БГНЕС, архив
Европейската комисия е задължена да спре оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и „Иновации и конкурентноспособност” в частта им за наука, ако България не приеме Стратегията за развитие на научните изследвания. За това алармира образователният министър Николай Денков по време на среща с учените от Българската академия на науките. Срокът за приемането на важния документ е изтекъл през декември миналата година, но той не е бил приет, каза още министърът. 
 
Според Николай Денков документите, чиято липса застрашава европейските програми, са почти готови. Все пак според него през последните две години страната ни няма убедителни аргументи, че сме в края на подготовката на предварителните условия.
 
"В момента имаме доста материал подготвен от съответната дирекция в министерството. Материалът е на лице. Това, което липсва, е именно аналитичната част и свързването на аналитичната част в различните документи, така че те да бъдат самосъгласувани. Именно затова ние ще използваме всичко, което беше подготвено досега, и от предишния екип в министерството, и от това, което колегите в специализираните дирекции са направили, а именно в максимално кратък срок да допълним това, което е необходимо да се направи и да представим за приемане. Стратегията трябва да бъде приета от Народното събрание след сформирането му, за да можем, дори и със закъснение, ние да представим на ЕК изрядни документи, защото ако не ги представим, резултатът е ясен - ЕК е задължена да спре двете оперативни програми", каза Денков.
 
В средата на март Стратегията за развитие на научните изследвания ще бъде представена за обществено обсъждане, каза още Николай Денков.