След пороите, наводненията и последвалият сняг в Югозападна България през последните 2 дни, продължава възстановяването на щетите. Обявеното бедствено положение в общините там остава в сила, а хората се опитват, макар и много трудно, да се върнат към нормалния ритъм.

Пет са общините в Благоевградско, които обявиха бедствено положение – Симитли, Петрич, Гърмен, Благоевград и Кресна. Навсякъде в региона аварийни екипи продължаваха да разчистват пътища. Някои междуселски участъци остават затворени – пътят за село Сушица в община Симитли, в района на Петрич също има затворени участъци. На много места има скъсани водопроводи и десетки населени места са без вода, посочва БГНЕС.

Бедстващи хора няма, увери областният управител, няколко села са със затруднен достъп. Хората продължават да се борят със щетите по домовете си.

водно бедствие Югозападна България Благоевградско
БГНЕС


Жълт код за валежи от сняг в някои области на страната

След като ключовият мост над Струма към село Покровник поддаде, основната задача на властите сега е да не се компрометира газопроводът към Благоевград, който минава по съоръжението, посочва NOVA


В Гърмен ситуацията също е критична. Там дъждовете отнесоха главен водопровод и 7 села останаха без вода. Очаква се да се вземе решение дали ще се ремонтира водопроводът, или ще бъде изграден алтернативен такъв.

Сред селата без вода е Огняново. „Обещанието от ВиК към момента е алтернативен водопровод, но ще сме на режим и ще имаме за много малко време вода”, заяви кметът на Огняново Димитрия Гюрова. Тя каза, че се надява поне за кратко да може да бъде пусната част от минералната вода в селото.

„ВиК са на терен денонощно, полагат огромни усилия това да се случи. Ремонтът е много труден. Търсим алтернативни вариант”, обясни Феим Иса, кмет на Гърмен.

водно бедствие Югозападна България Смолян Девин
БГНЕС


100-метров водовъртеж нанесе щети на Дяволското гърло (ВИДЕО)

Бедствена остава ситуацията в четири общини на Смолянска област. И в момента там продължава да вали сняг.

Изключително тежко е положението в общините Девин и Смолян. Село Триград е недостъпно. Предстои описване на щетите след опустошителните порои.

„Все още сме откъснати от света, хората са много притеснени, не помнят такова бедствие. Пътят до Триград е разрушен, могат да преминават само леки автомобили и евентуално линейки. Водопроводът е разрушен, трети ден сме без вода”, заяви Радост Караиванова.

„Благодарим на кмета на община Девин. Има обходен черен път през гората. Оттам успяват да ни доставят стоки от първа необходимост”, разказа още Караиванова.

Тежка остава обстановката в Смолянско

водно бедствие Югозападна България Смолян Девин
БГНЕС

водно бедствие Югозападна България Смолян Девин
БГНЕС

nova.bg, БГНЕС