/ Sofia Photo Agency, архив
Министерство на външните работи у нас оказва пълно съдействие на прокуратурата. Посланикът ни в Алжир Румен Петров ще бъде извикан да даде обяснения и ако не може да пътува сега, ще трябва да ги даде писмено. Това се казва в позиция на МВнР.

По-рано днес стана ясно, че ДАНС влиза в разследването на чатовете между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов. Специализираната прокуратура възложи на Агенцията да направи анализ и пусна нови чатове. От тях се вижда, че Бобоков има активна комуникация освен с Узунов, но и с бившия съветник на външния ни министър Екатерина Захариева и настоящ дипломат в Алжир - Румен Петров. В телефона на Бобоков той фигурира като „MVR-Rumen Petrov”.

Румен Радев като „боса“ от чатовете между Бобоков и Узунов?

От МВнР заявяват, че ръководството се е запознало с оповестените данни, според които "Румен Петров обсъжда служебни въпроси - официални срещи и дипломатическа кореспонденция, с лица извън дипломатическата служба".

„Убедени сме, че всеки трябва да носи отговорност за действията си”, се казва в позицията на МВнР.

„По случая с либийския кораб „Бадр” десетки български дипломати работят от близо две години, като министър Захариева е провеждала среща по темата и с колегата си от Либия, и със специалния пратеник на либийското правителство по казуса в присъствието на редица дипломати от МВнР (за което още същия ден е изготвена паметна записка, изпратена и до 11 външни институции). Всички налични документи са предадени още през април т.г. на ДАНС. Тогава е сезирана и прокуратурата”, допълват още в позицията си МВнР.