Слагат безплатни силанти на деца от 5 до 9 г.
Слагат безплатни силанти на деца от 5 до 9 г. / www.sxc.hu
Слагат безплатни силанти на деца от 5 до 9 г.
45782
Слагат безплатни силанти на деца от 5 до 9 г.
  • Слагат безплатни силанти на деца от 5 до 9 г.

Всяка година стоматолозите в България вадят около 10 000 постоянни зъба на деца до 18-годишна възраст, съобщи д-р Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз. Причината, според него, е липсата на орална хигиена сред подрастващите, както и фактът, че родителите рядко водят децата си на профилактични прегледи при стоматолози.

От тази седмица всички родители, които искат да поставят безплатни силанти на децата си, могат да го направят безплатно в над 200 кабинета в страната. Силантите са специален материал, който се поставя на зъбите, за да предпазва от замърсявания и кариеси.

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца предвижда безплатното поставяне на силанти на малчугани от 5 до 9-годишна възраст. Програмата е на Министерството на здравеопазването и ще продължи до 2014 година, като се предвижда дотогава да се поставят силанти на около 20 хиляди деца годишно, обясни д-р Шарков: „Във възрастовата група от 5 до 9 г. пробиват първите постоянни дъвкателни зъби и са изложени на най-голям риск. Резултатите, които се очакват, са тези зъби, на които са поставени силанти, да не развият кариес. Това никак не е малко, защото само за Смолян децата имат средно по осем засегнати от кариес зъби. Явно наследена традиция е да се къпем веднъж седмично, пък за устата въобще да не мислим".

За програмата от бюджета на здравното ведомство са отпуснати 1 300 000 лева, които трябва да се изразходват до ноември. Сметката показва, че за поставянето на импланти на 20 000 деца са нужни 400 000 лева. Попитани какво ще се случи с останалите средства, здравният министър Стефан Константинов и д-р Шарков обясниха, че все още се мисли по въпроса. Причината да се получи това несъответствие се криела в Закона за обществените поръчки.