/ iStock/Getty Images
Според нея при цените на тортите има повишение и има голяма разлика между това какви са били цените преди пет години и какви са сега. “Ако образно говорим, че едно парче е струвало 4 лева преди пет години, днес не може да е по-малко от 7 лева." Това заяви Албена Стоянова, собственик на сладкарска работилница и кулинар от дълги години.

"Почти двойно е, но това зависи от много фактори - украса, съставки и други”, смята сладкарката.

В последните години се установиха т.нар. голи торти - тези без захарно покритие, измазани с крем и украсени с живи цветя или с пресни плодове. Търсенето към тях е най-голямо. 

Сладкар прави копия на Ангела Меркел от марципан (ВИДЕО)

Стоянова отбеляза, че в работилницата имат ден за браунита. “Понеже е 8 май, сме приготвили осем браунита с осем различни вкуса. Имаме брауни с черен шоколад с мента, брауни с черен шоколад и ягоди, брауни с черен шоколад, фъстъчено масло и банани, брауни с бял шоколад с вишни, брауни с млечен шоколад и орео, брауни с бял шоколад и кокос, брауни с ядки и портокал и мраморно брауни с лимон и малина”, обясни тя.

Сладкарката посочи, че клиентите по-скоро залагат на класическите вкусове брауни и именно те се купуват повече. Сред водещите вкусове са браунито с шоколад с ядки, брауни с портокал, както и мраморното брауни.

Най-продаваното брауни според нея е това с ягоди.

Стоянова обясни, че основно се занимават с изработване на сватбени и детски торти. Тя отбеляза, че е предизвикателно да поддържаш сладкарски бизнес.

"Може би само заради тези неща, които се случват в последните години не само в нашата държава, но и навсякъде. Не е трудно да поддържаш такъв бизнес, трудно е да намериш хора, с които да работиш, оттам насетне другото е лесно”, категорична е тя. 
БГНЕС