Ситнилски: Не изключваме нито една от версиите за взривовете край Челопечене
Ситнилски: Не изключваме нито една от версиите за взривовете край Челопечене / netinfo

Рано е да се каже кой е отговорен за взривовете в поделението край Челопечене. Всеки ден в прокуратурата се получават стотици страници документация, събираме и други доказателства, но за персонифициране на отговорността е твърде рано. Това каза в предаването Денят на Дарик заместник главният прокурор Камен Ситнилски.

Работим по всички версии за взривовете в поделението край Челопечене, не изключваме нито една от версиите, работим по всички едновременно и вече в зависимост от доказателствата една по една ще изключваме и, разбира се, ще доказваме, каза още Ситнилски.

Заместник главният прокурор обясни, че въпросът дали е имало пожар преди избухването на взривовете или взрив и после пожар ще се изясняват тепърва. Те са много важни, но поредността на тези действия ще се изяснява тепърва от експертизите, които прокурорите имат намерение да назначат – техническа, пожаро-техническа, каза Ситнилски.

Това, че обектът е бил охраняван само от двама души, също има значение за делото, особено ако се докаже, че причината за взривовете се крие в слабата или неточна, неправилна охрана, обясни зам. главният прокурор.

Ние ще разпитаме абсолютно всички хора, които имат отношение към проблема, независимо на какъв пост се намират и какъв военен чин имат. Затова освен разпитаните досега свидетели, ние продължаваме да разпитваме всеки ден нови хора. Освен това всеки ден получаваме 300-400 страници документация от бригада Логистика към Министерството на отбраната, каза заместник главният прокурор Ситнилски.

„До момента не са разпитвани, но ще бъдат разпитвани и бивши министри на отбраната и бивши заместник-министри, които са отговаряли по линия на логистиката, също така офицери от Генералния щаб – и бивши, и сегашни, които са работили в тази сфера, изобщо всички, които имат връзка пряко или косвено с поделението и с взрива”, каза Ситнилски. Ето какво още обясни Ситнилски да досъдебните прозиводства за складовете край Челопечене:

Делото, което беше образувано на 28 май, касаеше липсата на гилзи в размер на 51 тона. В последствие от ДАНС получихме справка за още липси, въз основа на което започнахме второ досъдебно производство. Първото досъдебно производство беше по сигнал на военна полиция до военна прокуратура. След това получихме сигнал от ДАНС и заведохме второ досъдебно производство, тъй като посочените в него злоупотреби бяха много по-големи. Това е по справките, а ако е имало още липси след това, те тепърва ще се установяват, ако има възможност. В момента и двете досъдебни производства са на твърде ранен етап и не можем да кажем какви ще бъдат резултатите, но засега мога да кажа, че сме назначили експертизи, чиито резултати чакаме, за да можем вече да пристъпим към привличане на обвиняеми.

Тепърва предстои анализирането на този огромен по обем материал, това трябва да се направи твърди внимателно, за да знаем какви задачи да поставим на експертизата, а самата експертиза ще покаже вече какви са резултатите. Засега е назначена само една експертиза във връзка с първото дело, която обхваща първоначалните констатации и е свързана с тези документи, за да се установи вече по съответния следствен път, със съответните процесуални-следствени действия, да се установи дали това е така.

В поделението в Челопечене влязохме още в събота, аз също присъствах, бяхме до първите сгради до щаба, в сградата на щаба беше извършен и първият оглед от всички сгради, които се намират в поделението, каза Камени Ситнилски и обясни: „Почти цялата сграда на щаба, която е с разрушен покрив, беше огледана, останаха да се доогледат още една или две стаи в дъното на сградата, но огледът беше прекъснат, тъй като през деня последваха няколко взрива и това ни принуди да изтеглим хората”.