Системата единен фиш гарантира събираемостта на таксите
Системата единен фиш гарантира събираемостта на таксите / cнимкa: Sofia Photo Agency

Системата за единен фиш, която беше въведена на десет ГКПП-та, гарантира събираемостта на държавните вземания. Това каза в предаването „Дарик кафе” Валери Григоров, съветник на министъра на администрацията и административната реформа и бивш шеф на „Гранична полиция”. „Самата технология не допуска излизането на превозно средство извън зоната на граничния пункт без да са заплатени съответните държавни такси и вземания”, уточни той.

По думите на Григоров предстои въвеждането на локалната информационна система на още един пункт – Гюешево, където забавянето е заради извършвания ремонт на инфраструктурата.

С въвеждането на системата за единен фиш са били премахнати и няколкото работни местна, на които се събираха пари и където се създаваха условия за злоупотреби и отклоняване на средства. „Сега наблюдаваме процеса, анализираме частично резултатите, в определени случаи констатираме отклонения”, каза Григоров и добави, че системата дава възможност за мониторинг на всяко работно място.

За последните пет месеца, откакто е стартирала системата са събрани 1,3 млн. евро повече, отколкото за периода на цялата предходна година, стана ясно от думите н Григоров.

Целият разговор може да чуете в прикачения звуков файл.