След този горещ уикенд с 40-градусови жеги, в първия ден на последната юлска седмица ще си вземем глътка въздух, съобщи Sinoptik.

В понеделник жегата леко ще отстъпи и термометрите следобед ще показват между 32 и 37 градуса. По-динамично време се очаква в някои южни и източни райони, където в хода на деня ще превали и прегърми. Там и вятърът ще е с по-силни пориви.

В останалата част на страната денят ще е преобладаващо слънчев.

Докога ще продължи жегата и готви ли ни нови изненади времето

Вторникът ще е слънчев и горещ. В периода сряда-петък над страната ще премине опашката на студен фронт, който се движи над Източна Европа. Ще остане горещо, но с условия следобед и вечерта за развитие на гръмотевични бури с краткотраен интензивен валежи с риск от градушка.

Процесите ще са на малко места в Западна и Централна България в сряда, в повече райони в четвъртък и предимно в планините в петък. Проникващият по-хладен въздух все пак ще се отрази на дневните температури и ще свали следобедните стойности на термометрите с 3-4 градуса в края на работната седмица.

През почивните дни ще бъде слънчево и горещо, с температури около и над 35 градуса. В неделя следобед има предпоставки за гръмотевична облачност следобед и вечерта, но само в най-западните части на страната.

В първите 2-3 дни на август атмосферата над България отново ще се редуват по-горещи и по-студени въздушни маси, което ще създава условия за следобедни гръмотевични бури.

Не се очакват резки промени в дневните температури, които ще се задържат около и над 30 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik