Синдикатите: Лъжат, че исканията ни ще доведат до финансов срив
Синдикатите: Лъжат, че исканията ни ще доведат до финансов срив / снимка: Sofia Photo Agency

Представители на КНСБ и КТ „Подкрепа” определиха пред Дарик радио като „лъжа и спекулация” твърденията, че има опасност от макроикономически срив и хиперинфлация в България, ако бъде отменена Наредбата, която регулира заплатите в предприятията с над 50 на сто държавно или общинско участие.

По-рано министърът на финансите Пламен Орешарски каза по повод синдикалните протести, че те биха довели до сериозна опасност за финансовата стабилност.

Тези спекулации на финансовия министър и министър Василев, че едва ли не ще се стигне до сценарии от 1997 година и ще скочат цените на услугите, са безпочвени и нагли спекулации, каза в предаването „Денят” на Дарик зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Синдикалистите твърдят, че 200 хиляди заети в цялата страна, не могат да генерират такова потребление, че да повлияят на макростабилността.

„Има ли шанс кабинет, тръгнал срещу хората”, попита конфедеративният секретар на КТ „Подкрепа” Олег Чулев. Според него една транспортна стачка в страната може да стане основа на една национална стачка.

Пламен Димитров съобщи, че 70 милиона лева по-малко влизат в джоба на работещите в предприятията с над 50% държавно и общинско участие от облагането с данък на социалните плащания. По думите му на синдикатите не остава нищо друго, освен да стачкуват.

Зам.-председателят на КНСБ заяви още, че се подготвят ефективни стачни действия във всички отрасли, като най-напреднали са процедурите в минното дело , жп транспорта, енергийния сектор, автотранспорта.