Симеон дари архива на Фердинанд
Симеон дари архива на Фердинанд / netinfo

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е дарил на Главно управление на архивите към Министерския съвет притежавания от него личен архив на цар Фердинанд. Официалното представяне на уникалната колекция от документи ще бъде през септември, съобщиха от НДСВ.

Архивът се съхраняваше в продължение на 19 години от американския институт „Хувър” към Станфордския университет, където са оставени лично от Симеон Сакскобургготски. С връщането на архива у нас се изпълнява волята на лидера на НДСВ, който при предаването на документите през 1987 година посочва, че ако някой ден в България се установи демокрация архивът ще бъде върнат в страната ни. Сакскобургготски е избрал да дари документите на Главно управление на архивите към МС, за да бъдат достъпни за българските институции и обществеността. В писмо до лидера на НДСВ директорът на американския институт Джон Рейшън е благодарил за оказаната чест „Хувър” да съхранява уникалните документи.

<!--Sm-->

Целият архив на цар Фердинанд е събран в 88 кашона. В тях има лични и служебни писма на царя, официални документа на няколко езика. От американският институт са пристигнали и 117 микрофилма с документите и подробен каталог-опис на кутиите.

От НДСВ отрекоха информации в пресата, че сред документите в архива са т.нар. „Съвети към сина” – напътствия на Фердинанд към наследника си цар Борис ІІІ с циничен стил, за чието съществуване се спори. Подобен материал не е съществувал никога и тиражирания в България „препис” е измислица, съчинена в по-нови времена, се казва в съобщението на НДСВ.