/ БГНЕС
Предстоят проверки във всички лечебни заведения, за които има информация за поддържане на фалшив щат. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Министър Ананиев откри реновирана Послеродова клиника в "Майчин дом".
 
На много места, включително и в държавни болници, е било установено, че персоналът, който трябва да работи там - лекари и сестри, не са на работното си място, каза още министър Ананиев в отговор на въпрос, свързан с твърдение, че определени болници лъжат за наличие на определен брой персонал.
 
Откриха реновираната клиника в "Майчин дом"

Министър Ананиев каза още, че в някои от медицинските стандарти има изисквания, които вече не отговарят на времето и състоянието на системата и предстои с Българския лекарски съюз те да бъдат обсъдени.
 
Безспорно държавата може да помогне на общинските болници, каза още той и припомни, че в края на миналата година беше изготвен доклад за състоянието на болниците. Направен е и анализ на финансовото състояние на общинските болници. Държавата може да подпомогне, но където е необходимо, общинските болници трябва да бъдат преструктурирани, допълни министър Ананиев.
 

БГНЕС


Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит

Дали тези лечебни заведения ще бъдат преструктурирани зависи от решението на всяка община, каза още той и добави, че някои от общинските болници биха могли да се преструктурират в диагностично-консултативни центрове с 10 до 20 легла. Той увери, че няма да бъдат закривани общински болници.
БТА