/ iStock/Getty Images
Следващите избори - с хартиени бюлетини, но и с машинен вот. Това реши Правната комисия в парламента, която гласува на второ четене промените в Изборния кодекс. Депутатите възлагат на Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините.

Депутатите от правната комисия отхвърлиха на второ четене всички предложения на ГЕРБ, свързани с Великото народно събрание. А те предвиждат депутатите в него  да се избират по смесена система  -  200 мажоритарно и 200 пропорционално.

„Това е изцяло наше предложение, знаете на премиера, така че ние си отстояваме, стоим зад него. Върху това сме съсредоточени - повече представителност на гражданите и на партиите. Мажоритарния избор е важен”, каза коментира председателят на комисията Ана Александрова.

„Конституцията, която предвижда избирателната система за Велико Народно събрание да бъде тази, която се прилага и за обикновено Народно събрание. Нещо, което колегите от ГЕРБ не са съобразили“, аргументира позицията си „против“ Християн Митев от „Обединени патриоти“.

„Цялата тема за ВНС е безотговорен политически финт от страна на ГЕРБ и се надяваме да спре възможно по-бързо. Проблемите, които имаме могат да бъдат решени с ново качествено обикновено Народно събрание и предсрочни избори”, коментира Крум Зарков от БСП.
Комисията обаче одобри предложението на управляващите за гласуване и с машина и бюлетини на следващите избори.

„Опитват се отново да вкарат хартията в големите секции, с което до голяма степен целят обезсмисляне на гласуването с машини”, смята Зарков.
„Оставяйки само машинно гласуване означава да лишим всеки един български гражданин, който иска да гласува на хартия да има възможността да го направи. Най-малко 30 процента от българските граждани няма да могат да гласуват”, допълва Александрова.

Прието беше още осигуряването на машините да  е отговорност на ЦИК. Все още обаче няма решение дали те ще бъдат купени, или ще се наемат, както се случи на последните избори.

Депутатите не одобриха предложението на ВМРО за отпадането на номерата в бюлетините. Отхвърлиха и всички предложения на ДПС, които включват отпадане на задължителното гласуване и на квадратчето не подкрепям никого. 

 
БГНЕС